Az IKEA Csoport február végén döntött a szóban forgó, svédországi beszállítótól származó húsgolyó eladásának beszüntetéséről. Első lépésként független szakértőkkel együtt vizsgálat alá vették a húsgolyók gyártását és az érintett svédországi beszállítót – közölte a társaság.
A vizsgálat eredményeként a húsbeszállítók számának csökkentésével egyszerűsítették az ellátási láncot. Emellett szigorúbb ellenőrzés alá vonták a beszállítót, a DNS-analízist kiterjesztve a nyers húsra és a késztermékekre is. Erről a kiegészítő intézkedésről azért döntöttek, hogy a húsgolyók kizárólag a termékismertetőben felsorolt összetevőket tartalmazzák.
Következő lépésként független minőségbiztosító céggel együttműködve továbbfejlesztik a választékban szereplő húskészítmények beszerzésére és feldolgozására vonatkozó követelményrendszert, hogy a termékek útja egészen a gazdaságig visszakövethető legyen. A csehországi, magyarországi és szlovákiai IKEA-éttermek kínálatában március 26-ától ismét megtalálhatók lesznek a húsgolyók, majd nem sokkal később a Svéd Finomságok Boltja polcaira is visszakerülnek a termékek.
Mint ismert, a múlt hónapban több külföldi IKEA áruházban találtak lóhúst, többek között az éttermekben előállított húsgolyókban is. Magyarországra viszont nem szállítottak ezekből a termékekből.