Egészségesebb lisztet kísérleteznek ki

Hosszú távon is stabil minőségű, adalékmentes liszt gyártási technológiáján dolgozik a Sikér Malomipari Zrt.

BL
2013. 04. 24. 20:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tatabányai székhelyű cég, amely 61 százalékos, 285 millió forint összegű támogatást nyert el a kutatás-fejlesztéshez, a szekszárdi telephelyén valósítja meg a projektet – közölte a zrt. A 2012-ben 7,8 milliárd forintos árbevételt elérő cég szerint a 2014 júniusában záruló kutatás eredménye egy olyan őrlési technológia lesz, amellyel egészséges, adalékmentes, stabil minőségű liszt állítható elő.

A zrt. kutatási programja jelentős részben annak a feltárására irányul, hogy rendkívül magas vízfelvételi képességű liszt hozzáadásával hosszú távon stabillá lehet tenni a lisztminőséget. Ehhez először előállítják azt a lisztet, amelynek keményítőrészecskéit erősen szétzúzzák, majd azt olyan mértékben keverik a többi liszthez, hogy az a sütőipari minőséget a kívánt szintre emelje.

A k+f program aktualitását a zrt. szerint az adja, hogy a búzanemesítők nagyobb terméshozamot biztosító fajták nemesítésére törekednek, a fajtaváltás felgyorsulására lehet számítani, a malmok ugyanakkor egyre távolabb kerülnek a stabil lisztminőség biztosításától. A stabil minőséget a malmok a különböző minőségű búzák keverésével érhetik el, ez azonban nem mindig felel meg a sütőipar elvárásainak. A gyártók ezért gyakran stabilizátorokat, állományjavító szereket alkalmaznak.

A hazai piacon tízszázalékos részesedésű, tavaly százezer tonna lisztet előállító malomipari cég utalt arra is, hogy a búza hagyományos minőségi jellemzői – a sikér mennyisége és minősége, az esésszám, a Zeleny-szám, a sütőipai érték – nem tükrözték a valós sütőipari értéket, ezért az új magyar búzaszabvány a laboratóriumi lisztből készült tészta reológiai, azaz anyagváltozási tulajdonságait is figyelembe veszi.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.