Megnyílt az első hungarikumüzlet Nyíregyházán

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával létrehozott kereskedelmi létesítményt Budai Gyula, a tárca parlamenti államtitkára adta át.

KG
2013. 04. 19. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a megnyitóünnepségen hangsúlyozta: a minisztérium segíti, hogy az ország valamennyi tájegységben a nyíregyházihoz hasonló, hungarikumokat árusító üzletek nyíljanak, ahol az adott térségben készült híres élelmiszer-ipari termékeket hozzák forgalomba. Hozzátette, hogy a hungarikumok olyan minőségi magyar kézműves termékek, amelyek hagyományos módon, régi receptúrák alapján, adalékanyagok nélkül készülnek, és a legegészségesebb élelmiszer-ipari áruknak számítanak.

Az Országgyűlés több mint egy éve fogadta el a hungarikumokról szóló törvényt, amely – a jogalkotók szándéka szerint – mérföldkő lehet a magyar értékek védelme területén. A törvény lehetőséget teremt a nemzet számára fontos anyagi és szellemi termékek felkutatásához, összegyűjtéséhez, regisztrálásához és forgalmazásához. A legkiemelkedőbb magyar értékek kapják meg a hungarikum minősítést, amelyet védjegy is fémjelez majd.

A nyíregyházi Hungarikum és Szalámiboltot a családi vállalkozásként működő helyi SOTEX Kft. hozta létre a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. Somogyi Tibor tulajdonos az MTI-nek elmondta: a vállalkozás hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

A Nyíregyházával szomszédos Napkor településen lévő üzemben töltik alföldi népművészek által készített kerámia kulacsba a híres, eredetvédett szatmári szilvapálinkát, amely már megkapta a hungarikum minősítést. Az ugyancsak híres szatmári szilvalekvárt is ott készítik elő forgalmazásra, amit a szatmári tájegység magánházainál beszállító családok főznek, évszázados recept alapján. Továbbá mézes gyümölcsszörpöt is készítenek a napkori kisüzemben. A vállalkozás éves forgalma 2012-ben nettó 40 millió forint volt, amit az új üzlet nyitásával 50 millió forintra szeretnének növelni az idén.

Somogyi Tibor tájékoztatása szerint az üzlet berendezési tárgyai egykori paraszti bútorok, amelyeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken kutattak fel, vásároltak meg, majd felújítottak, hogy a hagyományos termékekhez méltó legyen a bolt arculata.

A saját csomagolású termékek mellett az üzletben kalocsai fűszerpaprikát, szabolcsi akácmézet, tokaji és egri termelői borokat, valamint a hortobágyi ökoparkból származó mangalicasertés-, szürkemarha-, rackajuh- és bivalyhúsból készült árukat, több mint 30-féle kolbászt és szalámit forgalmaznak egyelőre. A hungarikumok számának növekedésével tovább bővítik majd a terméklistát.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.