Megnyílt az első hungarikumüzlet Nyíregyházán

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával létrehozott kereskedelmi létesítményt Budai Gyula, a tárca parlamenti államtitkára adta át.

KG
2013. 04. 19. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a megnyitóünnepségen hangsúlyozta: a minisztérium segíti, hogy az ország valamennyi tájegységben a nyíregyházihoz hasonló, hungarikumokat árusító üzletek nyíljanak, ahol az adott térségben készült híres élelmiszer-ipari termékeket hozzák forgalomba. Hozzátette, hogy a hungarikumok olyan minőségi magyar kézműves termékek, amelyek hagyományos módon, régi receptúrák alapján, adalékanyagok nélkül készülnek, és a legegészségesebb élelmiszer-ipari áruknak számítanak.

Az Országgyűlés több mint egy éve fogadta el a hungarikumokról szóló törvényt, amely – a jogalkotók szándéka szerint – mérföldkő lehet a magyar értékek védelme területén. A törvény lehetőséget teremt a nemzet számára fontos anyagi és szellemi termékek felkutatásához, összegyűjtéséhez, regisztrálásához és forgalmazásához. A legkiemelkedőbb magyar értékek kapják meg a hungarikum minősítést, amelyet védjegy is fémjelez majd.

A nyíregyházi Hungarikum és Szalámiboltot a családi vállalkozásként működő helyi SOTEX Kft. hozta létre a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. Somogyi Tibor tulajdonos az MTI-nek elmondta: a vállalkozás hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

A Nyíregyházával szomszédos Napkor településen lévő üzemben töltik alföldi népművészek által készített kerámia kulacsba a híres, eredetvédett szatmári szilvapálinkát, amely már megkapta a hungarikum minősítést. Az ugyancsak híres szatmári szilvalekvárt is ott készítik elő forgalmazásra, amit a szatmári tájegység magánházainál beszállító családok főznek, évszázados recept alapján. Továbbá mézes gyümölcsszörpöt is készítenek a napkori kisüzemben. A vállalkozás éves forgalma 2012-ben nettó 40 millió forint volt, amit az új üzlet nyitásával 50 millió forintra szeretnének növelni az idén.

Somogyi Tibor tájékoztatása szerint az üzlet berendezési tárgyai egykori paraszti bútorok, amelyeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken kutattak fel, vásároltak meg, majd felújítottak, hogy a hagyományos termékekhez méltó legyen a bolt arculata.

A saját csomagolású termékek mellett az üzletben kalocsai fűszerpaprikát, szabolcsi akácmézet, tokaji és egri termelői borokat, valamint a hortobágyi ökoparkból származó mangalicasertés-, szürkemarha-, rackajuh- és bivalyhúsból készült árukat, több mint 30-féle kolbászt és szalámit forgalmaznak egyelőre. A hungarikumok számának növekedésével tovább bővítik majd a terméklistát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.