A rendezvényről kiadott közlemény ismerteti: a magyar termelők mintegy ezerötszáz hektáron termelnek hajtatott paradicsomot és paprikát. A hosszúra nyúlt tél nagyobb fűtési és világítási költséggel járt számukra, a kedvezőtlen körülmények a növények számára sem biztosították az optimális feltételeket, emiatt rossz minőségben, hiányosan kötöttek termést. A gombás betegségek is a megszokottnál nagyobb veszélyt jelentettek. Az olcsó mediterrán import szintén hátrányosan érintette a termelőket.
Örvendetes ugyanakkor, hogy a termesztés technológiai színvonala évről-évre emelkedik – hangsúlyozza a közlemény. A fórumon megállapították: a profitábilis termesztéshez egyre magasabb színvonalon kell termelni, ez a versenyképesség legfontosabb eleme. A magyarországi termelők ugyanis európai, észak-afrikai és közel-keleti versenytársak olcsó termékeivel versenyeznek az év jelentős részében.
A közlemény kitér arra, hogy egyre több paradicsomtípus jelenik meg a piacokon, paprikában szintén nagyobb a változatosság, mint korábban. Ezekben a növényekben viszont a betegségek, kártevők is igen gyakoriak, amelyre csak a hatékony, az előre megtervezett védekezés lehet az ellenszer.