Tömegével kiadók a tóparti büfék

Noha az idén élénkülni látszik a belföldi turizmus, a strandok közelében működő vendéglátóhelyeken komoly aggodalmak előzik meg a szezont.

2013. 06. 03. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akkora üzlet mára már a szezonális vendéglátás. Legalábbis erre utal, hogy az internetes hirdetési oldalakon a nyár elején tömegével kínálják a kiadó, eladó büféket, üzlethelyiségeket a Balaton körül, illetve a Velencei-tónál. Átlag 120-150 ezer forintos havidíjért 80-100 négyzetméteres vendéglőket, cukrászdákat lehet bérelni a magyar tenger körül, de akad a hirdetések között ötezer forintos parti büfé vagy tízezerért kínált zöldségesstand is. A kínálat óriási, amiből arra lehet következtetni, hogy az idén nem számítanak kígyózó sorokra a lángost, hekket és hideg sört kínáló parti büfések, ezért egyre több tulajdonos inkább bérbe adja üzletét, és nem várja meg, hogy veszteséggel zárja a szezont.

Míg korábban szinte csak kihalásos alapon lehetett bekerülni a balatoni büfések világába, addig ma már az a meglepő, ha ugyanazokkal az arcokkal találkozunk a pult mögött, mint tavaly – jelentette ki a Magyar Nemzetnek egy vidéki pizzéria tulajdonosa, aki maga is üzemeltet egy parti vendéglátóhelyet az egyik alföldi kisváros németek, osztrákok által eddig sűrűn látogatott fürdőhelyén. Mint mondta, megdöbbenéssel tapasztalta az idén, hogy áron alul lehet hozzájutni a Balaton-parti, Velencei-tó melletti ingatlanokhoz, ám nem csupán a két legnépszerűbb fürdőhelyen jellemző a pangás, a szezonális vendéglátás országos szinten bukdácsolni látszik.

– Már tavaly is megfigyelhető volt, hogy több üzlet nem nyitott ki egész nyárra, csupán a főszezonban egy-két hétre fogadták a vendégeket, amikor az időjárás mindenkit a vízpartra csalt. Azonban már akkor is volt olyan kolléga, aki nem talált bérlőt az évekkel ezelőtt igen forgalmas boltjába, pedig senki nem emelt árat a környéken. Habár eredményeink erősen függnek az időjárástól, alaposan megváltoztak a strandolók szokásai is – jegyezte meg a vendéglátós. Elmondta, újra divatba jött a hűtőtáskás családi strandolás, vagyis sokan már nem a drága parti büfékben, éttermekben ebédelnek, hanem előre csomagolt szendvicsekkel, az élelmiszerüzletben korábban beszerzett uzsonnával vágnak neki a vízparti kikapcsolódásnak, és az üdítőt, sört is inkább a boltban szerzik be a parti büfében jellemző áraknál olcsóbban. Számításai szerint az alföldi fürdővárosban egy átlagos, négytagú család tavaly tízezer forint alatt nem úszott meg egy strandolós napot.

Részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.