A politikus, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke is, a Bestillo Pálinkaház által immár második alkalommal rendezett Gönci Barack Vigasságon elmondta: a pálinka fogyasztása bel- és külföldön is reneszánszát éli, az italkülönlegesség értékesítése évről évre nő, ezért fontos a minőségére is odafigyelni, amelyet a védjegygarancia-rendszer is szolgál.
Mengyi Roland emlékeztetett arra, hogy a magyar pálinka védelmét a Fidesz vezette kormány már 2010-ben kezdeményezte. A hagyomány volt az elindítója 2010 szeptemberében annak a törvénymódosításnak is, amellyel a kormány szabaddá tette a saját fogyasztásra szánt pálinka házi főzését ötven literig. A politikus tájékoztatása szerint 2012-ben a házi pálinkafőzőkben csaknem 12 millió liter pálinka készült, míg a kereskedelmi főzőkben 1,8 millió liter.
Megjegyezte, az unió a házi pálinkafőzés miatt is vitába szállt Magyarországgal. Az EU az elmúlt évben kötelezettségszegési eljárást indított, a kormány azonban nem kíván lemondani erről a hagyományról, és az európai bírósághoz fordult. Várhatóan idén vagy legkésőbb jövő tavasszal ítélet születik – jegyezte meg a képviselő.
A kajszibarack Abaúj jellegzetes gyümölcse. A környéken elsősorban a magyar kajszi, a gönci magyar kajszi, a ceglédi bíborkajszi, illetve a pannónia fajtát termesztik. Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik.
A gönci barackpálinka egyik gyártója, a Bestillo Pálinkaház tavaly rendezte meg az 1. Gönci Barackfesztivált a pálinkaház boldogkőváraljai látogatóközpontjában. Mivel a gönci barack különleges puhasága miatt nehezen szállítható, és frissen szedve a legfinomabb, a szervezők idén is a szüret idejére időzítették a mulatságot.