Az aszály miatt drágább lehet a tej

Akár 4-5 százalékkal is emelkedhet a tej előállítási ára Magyarországon, mert az aszály miatt jelentősen romlik a siló minősége – olvasható a szerdai Világgazdaságban.

WA
2013. 08. 21. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapnak Raskó György agrárközgazdász arról beszélt, hogy az alaptakarmánynak tekintett siló gyengébb minőségű lesz, így a takarmányozás is drágul. A nyári aszály más országokat nem érintett, ezért az önköltség növekedésére csak itthon lehet számítani, ezzel viszont a jövőben versenyképesebbé válik az importtej.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke azt mondta: az előállítási költségek növekedését nem követik automatikusan a felvásárlási árak, mert a tej árát a kereslet-kínálat, azon belül is az Európai Unió piacának folyamatai határozzák meg.

A szélsőséges időjárás ellenére is sikerült megfelelő mennyiséget betakarítani a kiváló minőségű búzából. Közepes termés mellett kiváló a learatott kalászos gabona minősége, ennek alapján nem számít kenyéráremelésre Jakab István. A Magosz elnöke erről hétfőn a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.