Ez az üzem a vidék élni akarását jelképezi

Új húsipari üzemet létesített Békésszentandráson a Hungaro-Food 2009 családi vállalkozás, a több mint egymilliárd forintból felépített üzemet szerdán avatták fel.

TK
2013. 08. 21. 21:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ünnepélyes avatáson kiemelte: jó cégvezetéssel, minőségi munkával igenis van megújulás a magyar húsiparban, ha korszerű technológiával párosul, és az előállított termékek megfelelnek a szigorú minőségi előírásoknak és a fogyasztói igényeknek.

A békésszentandrási üzem a vidék élni akarását, a magyar vállalkozókra jellemző kreativitást egyaránt jelképezi, és bizonyítéka annak is, hogy a kisebb falvakban is érdemes beruházni, hiszen az alapanyag helyben megtalálható, és van elegendő képzett munkaerő – hangsúlyozta a miniszter.

Dankó Béla (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője beszámolt arról, hogy a kormány 2013-ban 13 milliárd forintot különtett el a kis- és közepes hazai vállalkozások részére a munkahelyek megőrzésére és újak segítésére, 3 milliárd forinttal többet, mint az előző évben, emellett a hátrányos helyzetű megyék többletforrásokra pályázhatnak. Tájékoztatása szerint Békés megyében 2013-ban 107 vállalkozás nyert munkahelyekre támogatást, összesen 947,4 milliárd forintot, és 431 új munkahely jött létre.

Gyekiczky János, a Hungaro-Food ügyvezetője az MTI-nek elmondta: az első ütem fejeződött be most, ennek teljes költsége 1,3 milliárd forint volt. A társaság 390 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA), és 86 millió forint volt a munkahelyteremtő támogatások összege. A vállalkozás a Magyar Fejlesztési Banktól 380 millió forint kedvezményes hitelt használt fel, a többi saját erő volt.

Az üzem éves szinten 3500 tonna sertés, marha és baromfi alapanyagú húskészítmény gyártására képes, amelyet hazai és exportpiacokra szánnak. Az üzemben már megkezdődött a próbaüzem, jelenleg ötven ember dolgozik. Az ügyvezető kiemelte: a társaság tovább bővíti a most átadott üzem feldolgozó kapacitását.

Az üzem építésének második üteme is elkezdődött már 2013. májusban, ennek keretében a szárazárugyártás feltételeit teremtik meg. Évente 500-600 tonna kolbászfélét állítanak majd elő, ezzel további ötven ember foglalkoztatására nyílik lehetőség. A fejlesztés költsége ötszáz millió forint, a beruházáshoz a cég 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az EMVA-ból.

Az üzem 2013. június óta BRC élelmiszerbiztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik, illetve speciális vallási előírásoknak (kóser, halal) megfelelő minősítést szerzett az exportpiacok sikeres bővítése érdekében – tette hozzá az ügyvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.