Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ünnepélyes avatáson kiemelte: jó cégvezetéssel, minőségi munkával igenis van megújulás a magyar húsiparban, ha korszerű technológiával párosul, és az előállított termékek megfelelnek a szigorú minőségi előírásoknak és a fogyasztói igényeknek.
A békésszentandrási üzem a vidék élni akarását, a magyar vállalkozókra jellemző kreativitást egyaránt jelképezi, és bizonyítéka annak is, hogy a kisebb falvakban is érdemes beruházni, hiszen az alapanyag helyben megtalálható, és van elegendő képzett munkaerő – hangsúlyozta a miniszter.
Dankó Béla (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője beszámolt arról, hogy a kormány 2013-ban 13 milliárd forintot különtett el a kis- és közepes hazai vállalkozások részére a munkahelyek megőrzésére és újak segítésére, 3 milliárd forinttal többet, mint az előző évben, emellett a hátrányos helyzetű megyék többletforrásokra pályázhatnak. Tájékoztatása szerint Békés megyében 2013-ban 107 vállalkozás nyert munkahelyekre támogatást, összesen 947,4 milliárd forintot, és 431 új munkahely jött létre.
Gyekiczky János, a Hungaro-Food ügyvezetője az MTI-nek elmondta: az első ütem fejeződött be most, ennek teljes költsége 1,3 milliárd forint volt. A társaság 390 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA), és 86 millió forint volt a munkahelyteremtő támogatások összege. A vállalkozás a Magyar Fejlesztési Banktól 380 millió forint kedvezményes hitelt használt fel, a többi saját erő volt.
Az üzem éves szinten 3500 tonna sertés, marha és baromfi alapanyagú húskészítmény gyártására képes, amelyet hazai és exportpiacokra szánnak. Az üzemben már megkezdődött a próbaüzem, jelenleg ötven ember dolgozik. Az ügyvezető kiemelte: a társaság tovább bővíti a most átadott üzem feldolgozó kapacitását.
Az üzem építésének második üteme is elkezdődött már 2013. májusban, ennek keretében a szárazárugyártás feltételeit teremtik meg. Évente 500-600 tonna kolbászfélét állítanak majd elő, ezzel további ötven ember foglalkoztatására nyílik lehetőség. A fejlesztés költsége ötszáz millió forint, a beruházáshoz a cég 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az EMVA-ból.
Az üzem 2013. június óta BRC élelmiszerbiztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik, illetve speciális vallási előírásoknak (kóser, halal) megfelelő minősítést szerzett az exportpiacok sikeres bővítése érdekében – tette hozzá az ügyvezető.