Nyilvánosak lesznek az állami vagyonról szóló dokumentumok

Jövő január elsejétől elérhetővé válik a nemzeti vagyont felmérő Országleltár-program jelentős része.

NT
2013. 09. 26. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiteles adatokat tartalmazó, teljes körű nemzeti vagyonleltár célja az állami vagyon felmérése és pontos nyilvántartása. Az ezzel kapcsolatos hiányosságokra az ÁSZ többször is felhívta a figyelmet.

Márton Péter, az MNV vezérigazgatója közölte: 2014. január elsején megkezdi működését, vagyis elérhető lesz az úgynevezett Országleltár-program jelentős része. Hozzátette: az ország vagyonának egységes nyilvántartásában az országleltár elindulása előtt is várható előrelépés, a tavalyi évre vonatkozó adatok október közepétől elérhetővé válnak a nyilvánosság számára az Országleltár-program portálján.

Törvényi előírás alapján az Állami Számvevőszék évente ellenőrzi az állami tulajdonosi joggyakorlást. A legutóbbi, 2012. december 13-án nyilvánosságra hozott, 2011-es évet vizsgáló jelentésében az ÁSZ számos hiányosságot tárt fel az állami vagyongazdálkodás területén. A számvevők akkor elsősorban a vagyonelemek felhasználására, illetve hasznosítására irányuló stratégiák hiányára hívták fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.