időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Önrész nélkül pályázhatnak a jól gazdálkodó önkormányzatok

BL
2013.10.07. 08:38

Jövőre tízmilliárd forintot kapnak azok az önkormányzatok fejlesztéseik támogatására, amelyek nem vettek részt az adósságkonszolidációban.

A lap szerint a 690,3 milliárd forintos adósságátvállalásban 1997 település és 10 kistérségi társulás vett részt, mintegy 1200 önkormányzat azonban nem volt érintett. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint utóbbiak támogatásának részleteit a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével állapítja meg 2014-ben.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy vélte: a települések az uniós támogatások önrészét fedezhetik majd a keretből, amelyből 60-80 milliárd forintos fejlesztést hajthatnak végre.

Adósságaiktól megszabadulva most már fejlesztésekre is gondolhatnak a magyar önkormányzatok, így az adósságrendezés kormányzati programja sikeresnek ítélhető – mondta az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának fideszes elnöke augusztusban. Láng Zsolt akkor hangsúlyozta: 2010-re a magyar önkormányzatok nagy része már csak a napi túlélésre gondolhatott a felhalmozott, összesen 1300 milliárd forintnyi tartozás miatt. Az eladósodást a korábbi két kormányzati ciklus politikája okozta, 2010-re már az önkormányzati rendszer működőképességét is veszélyeztette, ezért volt szükség a kormányzati közbelépésre – mutatott rá, hozzátéve, a segítség összege meghaladja a 700 milliárd forintot, a kamatokat is figyelembe véve az ezermilliárdot.

A Belügyminisztérium augusztusban adott ki egy összesítést az önkormányzati adósságátvállalással kapcsolatban, aminek alapján az rajzolódik ki, hogy a 278 ötezer főnél népesebb település közül 48-tól az adósság 40 százalékát, 92 településtől a 70 százalékát vette át az állam. A konszolidáció több mint kétezer szerződést vált ki. Ezek közül a legtöbb, 1527 szerződés forintalapú. Frankalapú adósságról 370 szerződést vállal át az állam, ennek összege 1,8 milliárd frank, vagyis több mint 420 milliárd forint. Euróalapú szerződésből 949 millió eurót, mintegy 276 milliárd forintot érint a konszolidáció, ezeket 118 szerződés tartalmazza.

Az 1710 ötezer fő alatti települést teljesen tehermentesítette az állam, 50 milliárd forint, 94 millió frank és 2,9 millió euró adósságot átvállalva – derül ki az összesítésből.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.