Vége az ünnepjellegnek, a szüret már másról szól

Mindinkább gépesítik a betakarítást a soproni borvidéken, így változhat a szüret hangulata is.

NT
2013. 10. 22. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Taschner István azt közölte az MTI-vel, hogy két-három éve került Sopronba az első szüretelőgép, azóta egy másik is munkába állt, s idén a termés mintegy felét már ezekkel szedték le.

„Az idei volt az első év, amikor már kifejezetten munka-, nem pedig ünnepjellege volt a szüretnek” – fogalmazott, megjegyezve, hogy a változásban más szempontok is érvényesültek. Egyre több „hobbiborász” áll le a szőlőtermeléssel, mert az alacsony felvásárlási árak miatt a legjobb esetben is csak nullszaldósan zárják az évet. Ez a csoport adja a soproni termés ötödét, leállásukkal pedig csökken a betakarított szőlő mennyisége, jelezte.

A hegyközség elnöke elmondta azt is, hogy lassú birtokkoncentráció indult meg a területen, de az itteni birtokstruktúra továbbra is elaprózott. Az ezer hektár körüli termőterületen egyetlen gazdaságnak van száz hektárnál nagyobb területe, és ketten gazdálkodnak harminc hektárnál nagyobb szőlőn, fél tucat körüli a húszhektárosok száma; a hegyközség 1400 tagja közül alig 20 nevezhető nagytermelőnek.

Taschner szólt arról is, hogy a helyi szőlősgazdák több új fajtával kísérleteznek fél-egy hektáron, de ezek közül csak a shiraz nyert nagyobb, jelenleg öthektárnyi területet. Összehasonlításként megemlítette: pinot noir 40 hektáron, cabernet sauvignon 35, cabernet franc 4-5 hektáron terem Sopronban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.