Taschner István azt közölte az MTI-vel, hogy két-három éve került Sopronba az első szüretelőgép, azóta egy másik is munkába állt, s idén a termés mintegy felét már ezekkel szedték le.
„Az idei volt az első év, amikor már kifejezetten munka-, nem pedig ünnepjellege volt a szüretnek” – fogalmazott, megjegyezve, hogy a változásban más szempontok is érvényesültek. Egyre több „hobbiborász” áll le a szőlőtermeléssel, mert az alacsony felvásárlási árak miatt a legjobb esetben is csak nullszaldósan zárják az évet. Ez a csoport adja a soproni termés ötödét, leállásukkal pedig csökken a betakarított szőlő mennyisége, jelezte.
A hegyközség elnöke elmondta azt is, hogy lassú birtokkoncentráció indult meg a területen, de az itteni birtokstruktúra továbbra is elaprózott. Az ezer hektár körüli termőterületen egyetlen gazdaságnak van száz hektárnál nagyobb területe, és ketten gazdálkodnak harminc hektárnál nagyobb szőlőn, fél tucat körüli a húszhektárosok száma; a hegyközség 1400 tagja közül alig 20 nevezhető nagytermelőnek.
Taschner szólt arról is, hogy a helyi szőlősgazdák több új fajtával kísérleteznek fél-egy hektáron, de ezek közül csak a shiraz nyert nagyobb, jelenleg öthektárnyi területet. Összehasonlításként megemlítette: pinot noir 40 hektáron, cabernet sauvignon 35, cabernet franc 4-5 hektáron terem Sopronban.