Szárnyal a kiskereskedelem

Tavaly decemberben is folytatódott a növekedés a kiskereskedelemben – derül ki a KSH gyorsbecsléséből.

WA
2014. 02. 05. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiugró novemberi növekedés után tavaly decemberben is 1,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az egy évvel korábbihoz képest. A kiigazítatlan adatok szerint 2,3 százalékos volt a növekedés – jelentette szerdán az első gyorsbecslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A decemberi, naptárhatással korrigált előzetes adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene az egy évvel korábbival összehasonlítva. Novemberben 4,8 százalékos volt a forgalom naptárhatással kiigazított és 4,3 százalékos a kiigazítatlan növekedése. A múlt év második felében mind a hat hónapban meghaladta a forgalom az egy évvel korábbit.

Mivel a decemberben mért növekedési ütem kisebb volt, mint a 2012. decemberi 3,4 százalékos kiigazítatlan és 2,5 százalékos naptárhatással korrigált visszaesés, a forgalom volumene nem érte el a 2011-es szintet. Első gyorsbecslésében a KSH nem közölt a tavalyi egész évre vonatkozó összesített növekedési adatot.

A 2011-es szerény 0,2 százalékos növekedéstől eltekintve 2007 óta minden évben zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évihez képest, 2012-ben 2,2 százalékos volt a kiigazítatlan visszaesés, a naptárhatástól megtisztított pedig 2,0 százalékos. A tartós visszaesés nyomán a kiskereskedelmi forgalom volumene 2012-ben 12,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2006-ban.

 

Tízszázalékos éves összevetésű ipari termelésnövekedést jósolt kedden Magyarországnak a Capital Economics. A külföldi elemzők arra is felhívták a figyelmet: hazánk 2011 óta nem látott teljesítményt produkált. Londoni pénzügyi elemzők a magyar gazdaság aktivitási adatai és előremutató jelzőszámai alapján a 3 százalékos magyar GDP-növekedést sem tartják kizártnak idén. Nemrégiben az Eurostat is kedvező adatokat közölt hazánkról: Magyarország az Európai Unió országai közül a negyedik helyen végzett a gazdasági növekedést tekintve.

Tavaly novemberben a kiskereskedelmen kívül Magyarország jól teljesített a külkereskedelemben, a turizmusban és az építőiparban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.