Egyre több atomerőmű épül a világon

Közel huszonöt éve a legmagasabb számban épülnek atomreaktorok világszerte.

NT
2014. 03. 04. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírügynökség birtokába került dokumentumok az IAEA 35 országot képviselő kormányzótanácsának a héten Bécsben kezdődő ülésére készültek és még nem kerültek nyilvánosságra. Az egyik dokumentum, a Nuclear Safety Review biztonsági, a másik, a Nuclear Technology Review pedig technológiai kérdésekkel foglalkozik.

„A globális nukleáris technológiai ágazat jelentős eredményeket ért el 2013-ban a biztonság megerősítésében. Az erőművek üzemeltetési biztonsága változatlanul magas színvonalon áll” – állapítja meg a Nuclear Safety Review tanulmánya. A terven kívüli reaktorleállítások terén az elmúlt években folyamatos javulás volt tapasztalható, bár nem olyan nagy mértékű, mint a kilencvenes években.

A harminc évnél hosszabb ideje működő létesítmények – tavaly ezek adták az összes 42 százalékát – üzemeltetése azonban továbbra is olyan feladatokat ad, amelyekkel foglalkozni kell – emeli ki a dokumentum.

A földrengés és szökőár által okozott 2011-es fukusimai atombaleset a legsúlyosabb volt az 1986-os csernobili atomkatasztrófa óta és megkérdőjelezte az atomenergia kiaknázásának a jövőjét nemcsak Európában, de a világ más régióiban is. Európában Németország, Svájc és Belgium az atomenergia fokozatos kivezetése és az energiaellátás súlypontjának a megújítható forrásokra való áthelyezése mellett döntött.

A nukleáris energia békés, biztonságos és megbízható felhasználásának támogatására létrehozott IAEA aktuális jelentésében is csökkentette az atomenergia felhasználására vonatkozó hosszú távú előrejelzését – immár sorban a harmadik alkalommal. Az atomenergia-ipar azonban még ezzel együtt is – elsősorban az ázsiai növekedésnek köszönhetően – meg fogja tudni duplázni áramtermelési kapacitását 2030-ig.

Az IAEA jelentése szerint mintegy 30 ország kezdett meg vagy tervez nukleáris energetikai beruházást. Az atomerőművekkel jelenleg is rendelkező 30 országból pedig 13-ban vagy új atomerőmű építését, vagy valamelyik korábban leállított kivitelezés befejezését kezdték meg – írja az IAEA Nuclear Technology Review tanulmánya. „2013-ban 72 reaktor állt építés alatt, 1989 óta a legtöbb” – állapítja meg a dokumentum, hozzátéve, hogy ez néggyel több a 2010-esnél, a fukusimai balesetet megelőző évinél. Tavaly év végén összesen 437 kereskedelmi célú atomreaktor üzemelt a világon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.