Felpörög a jegybanki program

Eddig csaknem 2300 cég részesült a növekedési hitelprogram második szakaszából, pedig a program még csak most kezd igazán beindulni.

Csécsi László
2014. 03. 19. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanötmilliárd forint összértékben jutott eddig hitelhez mintegy 2300 vállalkozás – 2750 szerződés keretében – a növekedési hitelprogram (NHP) második szakaszának segítségével – mondta lapunknak Nagy Márton. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint a program ígéretesen halad, igaz, az év első két hónapjában viszonylag csekély volt az érdeklődés, ám ennek nagyrészt szezonális okai vannak. A beruházások jelentős része ugyanis márciusban kezdődik, ebből pedig az következik, hogy a cégek most kezdik el számba venni a pénzhez jutás lehetőségeit. A hitelprogram második szakaszánál egyébként is arra lehet számítani, hogy a vállalatok a 2014 decemberéig tartó határidőhöz közeledve válnak igazán aktívvá, mivel az új program hosszabb lehetőséget nyújt számukra a beruházások megtervezésére, mint a négy hónapig tartó első szakasz, amelyben 10 ezer cég mintegy 701 milliárd forint értékben juthatott olcsó forráshoz. A teljes kkv-hitelállomány jelenleg 4000 milliárd forintot tesz ki, vagyis az NHP részeként eddig az állomány közel ötödének megfelelő forrást helyeztek ki.

A második szakasznál kikötés, hogy a kihelyezett pénzek 90 százalékának új hitelnek kell lennie, vagyis a hitelkiváltás csupán 10 százalékot tehet ki. Így a második szakaszban nagyobb a beruházás- és növekedésösztönző hatása ugyanekkora kihelyezésnek, mint az első szakaszban. Nagy Márton azt is elmondta ezzel kapcsolatban, hogy az eddig leszerződött 85 milliárd forint 98 százaléka új hitel. Az első és a második szakasz abban is különbözik, hogy eddig az átlagos hitelnagyság az új program esetében körülbelül a fele az első szakaszénak, azaz 31 millió forint. Azaz: egyre több kisebb vállalkozás is eléri a hitelprogramot.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Már kimutatható hatása van az MNB növekedési hitelprogramjának, amelynek köszönhetően a tavalyi év második felében emelkedett a kis- és középvállalkozások hitelállománya – mondta korábban a Napi Gazdaság online kiadásának adott interjúban Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. A növekedés szerkezete is egészségesebb lett szerinte a hosszú futamidejű, forintalapú kölcsönöknek köszönhetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.