Így csökkenhet tovább a rezsi

Olcsóbb lehet az áram, a gáz és a víz, ha létrejön az állami, nonprofit alapon működő közszolgáltató cég.

KA
2014. 03. 19. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2013 januárja óta többször is csökkentette a rezsidíjakat, ami idén is folytatódik. Áprilistól ismét kevesebbet kell fizetni a gázért, ősztől pedig a villanyért és a távhőért.

„Nemsokára eljutunk odáig, hogy lesz Magyarországon egy új vállalat – mi ezt úgy hívjuk, hogy első magyar közhasznú vagy közszolgáltató vállalat” – mondta Orbán Viktor a Pécs Televíziónak adott interjújában, hozzátéve: a további rezsicsökkentés úgy képzelhető el, ha létrehoznak egy állami tulajdonú nonprofit közszolgáltatót. „Az lesz a dolga, hogy úgy adjon az embereknek energiát – nemcsak a háztartásoknak, hanem az iparnak és a kis- és középvállalkozóknak is –, hogy nem akar ezen profitra szert tenni” – hangsúlyozta.

A szolgáltatók jelenleg üzleti vállalkozásként működnek. A bevételük nagy részét működésre, illetve fejlesztésre költik, és törekednek rá, hogy tulajdonosaiknak profitot is termeljenek. Ha belép egy nonprofit társaság, akkor a fogyasztóknak csak a szolgáltatás díját és a cégek működésének a költségeit kellene kifizetniük, a profitot viszont nem.

„A nonprofit szektor alapvetően úgy néz ki, hogy vannak költségek és a költségeket lehet ellenőrizni, hogy nem irreálisak-e. És ezekre legfeljebb az újra befektetés kiadásai rakódnak rá, amivel a hálózatot fenntartják” – mondta Lóránt Károly közgazdász. Mivel a nonprofit szolgáltató állami tulajdonban lenne, ez további előnyökkel is járhatna.

 

Leszák Tamás, a Napi Gazdaság energiapiaci szerkesztője hangsúlyozta: az állami kézbe kerülő energiavállalatok, ahogy erre már példák és törekvések is vannak, nagyobb biztonságot jelentenek a fogyasztóknak.

Ha létrejön az első közszolgáltató vállalat, akkor ebbe be lehetne vonni a már most állami kézben lévő cégeket, illetve azokat, amelyek később kerülnek közösségi tulajdonba. Így sokat lehetne spórolni a működési és beszerzési költségeken. Ennek köszönhetően pedig még olcsóbb lehetne a szolgáltatás.

Az energiacégek szeretnék a rezsicsökkentés miatt kiesett extraprofitjukat pótolni – véli a Fidesz szakpolitikusa. Németh Szilárd azt mondta, a kormánytöbbség minden eszközt meg fog ragadni, hogy ehhez a pénzhez ne juthassanak hozzá.

Az Európai Bizottság kétoldalú egyeztetéseket javasol a központi árszabályozás fokozatos kivezetéséről azoknak a tagállamoknak, így Magyarországnak is, amelyek jelenleg is alkalmazzák ezt a gyakorlatot – közölte korábban egy bizottsági forrás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.