Így lehet Budapest startupfőváros

Cséfalvay Zoltán szerint a startupok támogatásához újfajta pályázatokra, intézményekre van szükség.

PR
2014. 03. 27. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára erről a Napi Gazdaság által, „Hogyan lesz Budapest startupfőváros?” címmel rendezett konferencián beszélt csütörtökön Budapesten. A kutatás-fejlesztés és innováció területén véleménye szerint nem szerencsés központi forráselosztó rendszerben, nagy központi pályázatokban gondolkodni. Hangsúlyozta, hogy a startup támogatási rendszert elemekből kell felépíteni, és felidézte, hogy ennek érdekében a kormány több lépést is tett tavaly.

Példakánt említette egyetemek és nagyvállalatok bevonásával induló közös kutatási projektek támogatását, valamint idesorolta a kockázati tőkeprogram előrehaladását és a BudapestHUB munkacsoport létrejöttét. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nagyon sok a teendő ahhoz, hogy Budapest Kelet-Közép-Európa startupközpontjává váljon.

Megemlítette azt is, hogy a 2014–2020 közötti időszakban 140 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a startup-ökoszisztéma kialakítására. Cséfalvay Zoltán nagy könnyebbségnek nevezte, hogy az idén január 1-jével megszűnt az NFÜ, szavai szerint ezzel „egy átok szállt le a magyar fejlesztéspolitikáról”. Hozzátette, hogy a szervezet nélkül gyorsabban, rugalmasabban lehet az elképzeléseket megvalósítani.

Kifejtette, hogy a kormány az idén négy területen próbál előrehaladni a startupok támogatásában. Folytatódik a tavaly elindult „gazella program”, emellett a kormány szeretné jobban erősíteni a nagyvállalatok és a startupok közötti kapcsolatot. Olyan megoldásokkal például, hogy nagyvállalatok nyitnak meg kutatási teret, laboratóriumot az induló vállalkozások előtt. Az államtitkár szerint viszonylag jól kidolgozott állapotban van a spin-off ösztöndíj rendszer, amely lehetőséget teremt az egyetemi kutatási eredményeket közvetlenül hasznosító spin-off vállalakozások támogatására. Szintén előrehaladott állapotban van az az inkubátor program, amely a hazai startupoknak segít eljutni a világ nagy technológiai inkubátor központjaiba.

Az NGM államtitkára beszámolója szerint nemrég Bostonban tárgyalt arról, hogy magyar vállalkozások hogyan tudnak részt venni a világ legnagyobb, MassChallenge elnevezésű startupversenyén. Közölte, hogy április 2-áig lehet jelentkezni Magyarországról is az idei MassChallenge-re, amelynek mintegy 1300 résztvevője van, összdíjazása pedig 1 millió dollár. Hozzátette, hogy a 2015. évi versenyre való felkészüléshez az idén a szeptember-novemberi időszakban rendeznének Budapesten egy startupversenyt, amelyről a tíz legjobb juthat tovább Bostonba. Az államtitkár távlati célként jelölte meg, hogy 2015 után Budapest legyen a MassChallenge verseny egyik regionális központja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.