A kisvállalkozásoknak ad lökést a kormány

EXIM mikrohitelkártyát vezet be az NGM az exportáló vagy exportőrnek beszállító hazai kkv-k számára.

PR
2014. 05. 22. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály elmondta, hogy a várhatóan ősztől induló mikrohitelprogrammal a nemzetgazdaságban jelentős szerepet betöltő kisvállalkozások fejlődését, külpiacra lépését szeretné elősegíteni a kormány, továbbá a kedvezményes hitel azt az exportőrkört célozza, amely nem veheti igénybe a Széchenyi-kártyát.

Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) vezérigazgatója ismertette: az EXIM mikrohitelprogram keretében a vállalkozások kedvezményes kamatozású folyószámla-hitelkeretet és ehhez kapcsolódó bankkártyát igényelhetnek majd a hitelprogramban részt vevő hitelintézetektől. A mikrohitel egyéves futamidőre igényelhető, megújítási lehetőséggel, minimum 10 ezer és maximum 200 ezer euró, illetve 3 millió és 60 millió forint közötti összegben. A hitel kamatának maximális mértéke 4,1 százalék, és a hitelköltség a garanciadíjjal együtt sem haladja meg az évi 6,1 százalékot.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a mikro- és kisvállalkozások jelentős szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, döntő arányuk van a működő vállalkozásokon belül, és a munkavállalók csaknem háromnegyedét foglalkoztatják. Hozzátette: fontos gazdaságpolitikai célkitűzés, hogy növekedjen azoknak a kkv-knak a száma, amelyek az exportba is be tudnak kapcsolódni. Véleménye szerint ehhez szükség lesz a mikrohitelprogramra, és ezt a célt támogatja majd a kormányzati szerkezetváltás is, amelynek nyomán egy helyre kerülnek a külgazdasági döntéshozatali intézmények.

A miniszter beszélt arról is, hogy a következő négyéves kormányzati ciklusban a gazdaságfejlesztés területén a Magyar Fejlesztési Bank elsősorban a nagyvállalatok támogatásával foglalkozna az elképzelések szerint, míg az Eximbank egyre inkább a kisvállalkozók széles körének finanszírozására koncentrálna. Ennek érdekében bővítik az Eximbank irodahálózatát, és a következő hónapokban nyolc új vidéki helyszínen nyit fiókot a hitelintézet.

Megemlítette azt is, hogy az új mikrohitelprogram szervesen kapcsolódni fog az Eximbank exportélénkítési hitelprogramjához, amely jelenleg egymilliárd eurós kerettel működik, és amelyhez már 21 hitelintézet csatlakozott.

Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, hogy az elmúlt négy évben a magyar export 70 milliárd euróról 81,7 milliárd euróra nőtt, és ugyan a növekedés jelentős részben az európai uniós piacokon következett be, de a keleti nyitás program is kezdi már meghozni az eredményeit. Hozzátette: arra számít, hogy a következő időszakban erőteljesebb lehet a növekedés az utóbbi piacokon is, aminek egyik eszköze lehet a mikrohitelprogram.

Nátrán Roland elmondta: mivel nemcsak exportőrök, hanem beszállítók is igénybe vehetik az EXIM mikrohitelt, a számítások szerint több ezres vagy akár a tízezres nagyságrendet is elérheti a potenciális köre azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak, amelyek részt vehetnek a programban.

A hazai kisvállalkozások a korábbi rövid távú pénzügyi problémák megoldása helyett egyre nagyobb arányban gondolkodnak beruházásokban, amit a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja mellett a Széchenyi-kártya program alacsony kamatozású konstrukciói is ösztönöznek – összegezte Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója a tapasztalatokat május 11-én.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára korábban úgy nyilatkozott: talpra állt az ország a szocialista kormányzás után, a gazdaságélénkítő programoknak köszönhetően csökkentek az adóterhek, a kis- és középvállalkozások száma nő. A politikus úgy vélte: az eredményekhez nélkülözhetetlen volt az új alaptörvény megalkotása, a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés, a Nemzetközi Valutaalaptól való „megszabadulás”, valamint a multinacionális vállalatok és a bankok különadóinak fenntartása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.