Töretlenül bővül a magyar gazdaság

Ez az export robusztus növekedésének és a magánberuházások bővülésének köszönhető – jelentette az OECD.

VZ
2014. 05. 06. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OECD előrejelzése szerint a maginfláció 2015-ben nagyjából 3 százalék körül mozog, míg a normál infláció ennél kissé alacsonyabb lesz. A munkanélküliség szintje nagyjából stabilizálódik, a közfoglalkoztatás kissé csökkenhet, a folyó fizetési mérleg többlete növekszik (a GDP-arányos 3,6 százalékról 2014-ben 3,9 százalékra 2015-ben).

2014 első felében a lakossági fogyasztás és a kivitel volt a gazdasági növekedés motorja. 2013 negyedik negyedévéhez hasonlóan az idei év elején nőtt a reáljövedelem, főleg a tanároknak és az egészségügyi dolgozóknak járó nagyobb fizetés, a közfoglalkoztatás bővülése és a rezsiköltségek csökkenése miatt.

A belföldi beruházási szint még alacsony, de megindult a tőkefelhalmozás. Az OECD elemzése szerint a befektetéseket még hátráltatja a bizonytalan üzleti környezet, amely néhány „vitatott” belföldi igazgatási döntésre, illetve a hitelezés alacsony volumenére vezethető vissza.

A szervezet szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakasza és az alacsony alapkamat csak részben tudott javítani a hitelezési helyzeten. Az OECD szerint a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalt bizonytalanság újra kiemelte a megfontolt monetáris politika fontosságát, és az MNB-nek ezzel számolnia kell a további esetleges kamatcsökkentéseknél.

Az OECD-jelentés szerint az államháztartási hiány 2013-ban jóval a kitűzött határérték alatt volt, idén és jövőre pedig egyaránt 2,9 százalék lehet a GDP-arányos államháztartási hiány. Az infláció ebben az évben 0,5 százalék lesz, jövőre 2,8 százalék. A munkanélküliség 8,7 százalékról 8,9 százalékra emelkedhet.

A GDP 2014-ben 2 százalékkal, 2015-ben 1,6 százalékkal növekedhet. A lakossági fogyasztás 1,6 százalékkal, majd 1,1 százalékkal bővül, az export 5,3 százalékkal, majd 5,4 százalékkal növekszik, az import 2014-ben 4,5 százalékkal, 2015-ben 5 százalékkal emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.