Tartós marad a gazdasági növekedés

Az eddigi robusztus ütemnél valószínűleg kisebb lendülettel, de folytatódik a magyar gazdaság növekedése.

KG
2014. 06. 04. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez megegyezik a múlt hónapban közölt előzetes becsléssel.

A Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászainak szerdai kommentárja szerint a magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt félévben „meglepően erőteljes” ütemben bővült. A ház szerint innentől „nem drámai”, de fokozatos lassulás várható: a cég 2014 egészében 2,8 százalékos, 2015-ben 2 százalékos magyar GDP-növekedéssel számol.

 

A cég elemzőinek előrejelzése szerint a német gazdaság – Magyarország legnagyobb exportpiaca – egyenletes ütemben növekszik tovább. Ennek alapján a cég azt várja, hogy a magyar ipar fenn tudja tartani a 10 százalék körüli éves termelésnövekedési ütemeket.

A magyar GDP-növekedés ennek ellenére várt lassulását a ház szakértői két fő okkal magyarázzák. Az egyik az, hogy a jó időjárás okozta „kirobbanó” tavalyi mezőgazdasági teljesítménynek – amely a cég számításai szerint 0,9 százalékpontot adott hozzá a tavalyi egész évi magyar GDP-növekedési ütemhez – az idén valószínűleg már kisebb hatása lesz. Emellett a költségvetési politikát is várhatóan szigorítani kell a választások előtti „költekezési hullám” után – jósolták a Capital Economics londoni elemzői. Hozzátették: mivel a GDP-arányos államadósság-ráta 80 százalék környékén jár, nincs sok mozgástér a jelentősebb államháztartási deficitek felhalmozására.

Más nagy londoni házak mindazonáltal már az előző, részleges GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési prognózisaikat az erőteljes első negyedévi teljesítmény alapján. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 2014-re most már 3 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon a korábbi 2,2 százalékos prognózisuk helyett. A ház egyelőre változatlanul hagyta a 2015-re szóló, 2,6 százalékos növekedést valószínűsítő becslését.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői minapi felülvizsgált helyzetértékelésükben közölték, hogy a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat az eddigi 2,5 százalékról szintén 3 százalékra emelték. A ház szakértőinek indoklása szerint a magyar gazdaságban a szezonális kiigazítással számolt növekedési adatok már 2013 második felében is a korábbinál sokkal erősebb lendületre utaltak, és ehhez járult a „váratlanul erős” idei első negyedévi GDP-növekedés.

Már a magánszektorban is látszik a beruházások beindulása – kommentálták banki elemzők a Központi Statisztikai Hivatal adatait, amelyek szerint tovább nőtt a beruházások növekedési üteme, és az idei első negyedévben a volumenindex 22,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Magyarországon és a környező gazdaságokban várhatóan a következő negyedévekben is tartható lesz a 3 százalék körüli éves összevetésű növekedési ütem – jósolták londoni pénzügyi elemzők.

A távirati iroda által megkérdezett elemzők szerint az idei első negyedéves, meglepően magas, 3,5 százalékos GDP-növekedés tükrében 2014-ben 2,5-3 százalékkal is bővülhet a magyar gazdaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.