Elemzők: 2014-ben is növekedési pályán a gazdaság

Háromszázalékos GDP-növekedést is elképzelhetőnek tartanak a szakértők 2014-ben.

NT
2014. 05. 15. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte, hogy a 3,5 százalékos éves GDP-növekedés jelentősen meghaladja a 2,3 százalékos várakozásukat és a piaci előrejelzéseket is. Megjegyezte ugyanakkor: az év/év alapú bővüléshez nagymértékben hozzájárult az is, hogy a szezonális kiigazítás újrafuttatásával módosultak a tavalyi negyedéves növekedési számok, így tovább csökkent az amúgy is alacsony bázis. Ha a gazdaságot a szeptember–december periódushoz viszonyítjuk, akkor 1,1 százalék a kiigazított növekedés, ami megegyezik a tavalyi harmadik negyedéves bővüléssel – hívta fel a figyelmet Gabler Gergely, de hozzátette, hogy mindezektől eltekintve is erős negyedévet zárt a magyar gazdaság.

 

Ismert, a KSH közlése szerint elsősorban az ipari és építőipari kibocsátás jelentős bővülése áll a kiemelkedő számok mögött. Minden valószínűség szerint az autógyártás rendkívüli kapacitásbővítése és termelésnövekedése nagymértékben járult hozzá a GDP bővüléséhez – írta ezzel kapcsolatban a szakértő. A felhasználói oldalról egyelőre még nem látni adatokat, de az Erste várakozása szerint a beruházások növekedése és a lakossági fogyasztás 11 éves mélypontról való elrugaszkodása fűthette a gazdaságot, amihez az autóipar nyomán tovább erősödő exporttöbblet is hozzájárulhatott.

Az Erste a jelenlegi előrejelzését – amely szerint az idén egész évre 2,3 százalék növekedést vár – a friss számok tükrében jó pár tizeddel felfelé módosítja: 2,5-3 százalék közötti GDP-bővülést vár 2014-ben. A lakossági fogyasztás várhatóan tovább nő az alacsony infláció és az ennek nyomán emelkedő reálbérek miatt. A bruttó állóeszköz-felhalmozást az idén még kifutó EU-pénzből finanszírozott állami beruházások fűthetik, és a nettó export az import felpörgése ellenére pozitívan járulhat hozzá a GDP-hez – írta a szakértő.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője kiemelte, az elmúlt hónapok kedvező adatai alapján valószínűsíthető, hogy az építőipar és az ipar mellett a beruházások felfutása is segítette a gazdaságot, illetve számos jel utal a lakossági fogyasztás élénkülésére is.

Balatoni András, az ING vezető elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában jelezte, hogy az ING 3 százalékos éves növekedést várt az első negyedévre. Kifejtette, hogy az ipari termelés több mint 8 százalékkal emelkedett az első negyedévben 2013 azonos időszakához képest, és a bővülést elsősorban az export hajtotta, mivel a belföldi értékesítés továbbra sem túl „acélos”. A költségvetési beruházások felfutása érdemben növelte az építőipar termelését, ez volt a növekedés másik fontos forrása – tette hozzá Balatoni András, aki szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja szintén kedvező hatással volt a szektor növekedésére.

Hozzáfűzte, hogy a növekedést támogatta a háztartások vásárlóerejének markáns emelkedése, ami a rendkívül alacsony inflációhoz, illetve a költségvetési szektorban véghezvitt jelentős béremelésekhez köthető. A belső felhasználás, illetve a szolgáltatások hozzáadott értéke nagy valószínűséggel növekedni tudott, vagyis a gazdasági növekedés széles bázison nyugszik.

Balatoni András szerint kérdés, hogy ezt a növekedési dinamikát meddig képes fenntartani a hazai gazdaság a külső és a belső egyensúly veszélyeztetése nélkül. Az idei konvergenciaprogramból is kiderült, hogy a költségvetési politika lazítóvá vált a 2012–2013-as szigorú gazdálkodást követően, ez a lazítás pedig a ciklikusan kiigazított költségvetési deficit romlásában érhető tetten a szakértő szerint. „Nyilvánvaló, hogy ezen az úton nem mehet tovább sokáig az állam, mivel ebben az esetben ismét az eladósodás pályájára állítaná az országot” – hívta fel a figyelmet.

Az elemző összességében arra számít, hogy jövőre megáll a költségvetési kereslet növekedése, ami némi visszarendeződést eredményez majd az építőipari termelésben, mivel a lakáspiaci konjunktúra csak lassan javul. Az ipari termelésben az exportpiaci részesedés szintbeli eltolódást eredményez, ami egy éven keresztül hat a növekedési rátára. Amikor a bázisba beépül a folyamat (vagyis 2015-ben), az év/év növekedési ráták visszaeshetnek, de továbbra is jelentős 4-5 százalékos ipari termelésbővülésre lehet számítani. A gazdasági növekedés így éves átlagban elérheti vagy meg is haladhatja a 3 százalékot az idén, de jövőre csak kisebb mértékű, 1,9 százalékos bővüléssel számol az ING.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi adatokat délben hozzák nyilvánosságra, de az előzetes információk alapján hazánk ezzel a teljesítménnyel az Európai Unió és a régió élvonalába tartozik. Az NGM hangsúlyozza: az első negyedéves adatok alátámasztják, hogy a magyar gazdaság egészséges, fenntartható pályára állt, ami az elkövetkező negyedévekben is fennmaradhat.

A GDP-növekedéssel kapcsolatos gyorselemzésében a Nézőpont Intézet azt írta, az ipari termelés dinamikus, várakozás feletti bővülésének köszönhetően az első negyedéves gazdasági növekedési adatok is jobban alakulhatnak a vártnál. A pozitív eltérés miatt így az egész éves növekedési kilátások szintén felfelé mozdulhatnak.

Mint kifejtik, a statisztikák alapján a magyar gazdaság növekedési pályára való átállása fenntarthatónak tekinthető. Hangsúlyozzák: a növekedés egészségesebb szerkezetben történik, ráadásul pénzügyi egyensúly fennállása mellett valósul meg.

A Magyar Nemzeti Bank expanzív monetáris politikája, illetve az elmúlt időszak monetáris politikai intézkedései jelentősen támogatják a növekedést, gazdaságpolitikai szempontból pedig nemzetgazdasági érdek a pénzügypolitika két ágának – tették hozzá a Nézőpont Intézetnél.

A Fidesz csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Magyarország jobban teljesít a gazdasági növekedésben az európai országokhoz képest. „Miközben az európai gazdaság növekedési üteme elmaradt a várakozásoktól, a magyar gazdasági növekedés gyorsult és várakozások fölött teljesít” – fogalmazott a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt szerint a gyorsuló gazdasági növekedés, az ipari termelés és a beruházások növekedése mind segíti a magyar vállalkozások megerősödését és a további munkahelyteremtést. „A magyar gazdaság reményteli eredményeit és a hazai munkahelyeket meg kell védenünk a bukott baloldal és a Jobbik szélsőséges politikájától május 25-én az európai parlamenti választáson is” – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.