Szédítő mértékben bővülhetünk

Londoni elemzők szerint a következő időszakban tartható lehet a 3 százalék fölötti negyedéves növekedés

KA
2014. 05. 15. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői közölték, hogy az idei második negyedévben is hasonló növekedési ütemeket várnak a régióban, bár Magyarországon és Lengyelországban a lendület kissé lanyhulhat az igen erős első negyedév után.

A ház jelenlegi előrejelzése az, hogy 2014 egészében Magyarországon 2,5 százalék, Lengyelországban 2,9 százalék, Csehországban 2,8 százalék, Romániában 3,2 százalék lesz a gazdasági növekedés. A JP Morgan londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy a csütörtöki előzetes GDP-adatok nyomán Magyarország és Lengyelország esetében felfelé ható kockázatokat látnak erre az előrejelzésre.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is ugyanerre a következtetésre jutottak. Közölték: az első negyedévi részleges adatok alapján felfelé mutató kockázatokat látnak a magyar gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzésükre, amely jelenleg 2,2 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít 2014 egészére.

A ház szerint a térség növekedési kilátásait az euróövezet és más fejlett ipari régiók erősödő növekedése, valamint a hazai fogyasztás és részben az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló beruházások élénkülése egyaránt javítja. A GS londoni elemzői szerint ugyanakkor lefelé ható kockázatot jelenthet, hogy az orosz–ukrán válság miatt esetleg csökken az Oroszországba és Ukrajnába irányuló térségi export.

 

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai viszont éppen azt emelték ki kommentárjukban, hogy „legalábbis egyelőre” nincs jele az ukrajnai válság átszűrődő negatív hatásainak Közép- és Délkelet-Európa növekedési teljesítményére. A ház elemzői hangsúlyozták azt is, hogy jóllehet az euróövezet és különösen Németország gazdasági élénkülése a fő hajtóereje az európai felzárkózó gazdaságok erőteljes növekedésének, e növekedés bázisa azonban most már szélesedik.

Ezt jelzi, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságokban a kiskereskedelmi forgalom 2008 óta nem mért ütemben bővül, emellett a térségi építőipari szektorokban is „markáns fordulat” történt az idei első negyedévben, ami arra vall, hogy a régióban véget érhetett a beruházások „összezuhanásával” jellemzett időszak.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a térségi agrárszektorok tavaly tapasztalt fellendülésének lendülete elenyészőben van. Erre utalhat, hogy Romániában az idei első negyedévben lassult a GDP-növekedés, márpedig a térségen belül a román hazai össztermékben a legnagyobb az agrárszektor részaránya – hangsúlyozták a Capital Economics közgazdászai.

A ház szakértői mindezt egybevetve arra a következtetésre jutottak, hogy a közép- és délkelet-európai gazdaságok növekedésében várható gyorsulás zöme valószínűleg már lezajlott, de a térség legtöbb országa jó eséllyel a következő negyedévekben is fenn tudja tartani a 3-3,5 százalék körüli éves összevetésű GDP-növekedési ütemeket, ha a német gazdaság nem veszít lendületet.

A magyar gazdaság rendelkezik azokkal a lehetőségekkel, amelyeken keresztül a növekedés a következő időszakban még kiterjedtebbé, szélesebbé válhat – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb GDP adatokra reagálva. A csütörtökön közölt első negyedéves GDP-adat azt támasztja alá, hogy 2014 egészében a kormány által a korábban vártnál magasabb, 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés sem elérhetetlen – mondta Varga doorstep sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A távirati iroda által megkérdezett elemzők szerint az idei első negyedéves, meglepően magas, 3,5 százalékos GDP-növekedés tükrében 2014-ben 2,5-3 százalékkal is bővülhet a magyar gazdaság. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt közölte, hogy amellett, hogy a vártnál jobb lehet az éves növekedés, a mostani számokat alapul véve Magyarország az Európai Unió és a régió élvonalába került. A Nézőpont Intézet az egész éves növekedési kilátások terén pozitív elmozdulást vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.