Hatályos a devizaadós-törvény

Az ügyfelek csak hónapok múlva, az elszámolási törvény megszületése után számíthatnak visszatérítésre.

Hajdú Péter
2014. 07. 26. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma lép életbe a devizahiteles-mentő csomag, amelyet a Kúria jogegységi döntése alapján július negyedikén szavazott meg az Országgyűlés. Egyelőre azonban senki ne számítson arra, hogy mostanában csökken a törlesztőrészlete, vagy hogy visszakapja a jogtalanul kiszámlázott összeget a banktól. – A törvény értelmében a bankoknak hatvan napjuk van arra, hogy elkészítsék az elszámolást az ügyfelekkel, és közöljék, pontosan mekkora összeg jár vissza az adósnak a jogtalanul alkalmazott árfolyamrés miatt – nyilatkozta lapunknak a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Nagy Márton arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankok még nem fizetik ki az összegeket, hiszen ahhoz – várhatóan szeptemberben – meg kell születnie az elszámolásról szóló törvénynek. Ebben rendelkezik majd a jogalkotó arról, hogy a már lezárt, illetve az élő szerződéssel rendelkezők milyen formában juthatnak a visszajáró pénzhez.

Az igazgató elmondta, az egyoldalú kamatemelés miatti visszafizetésekre még többet kell várni. A bankoknak ugyanis mától számítva harminc napjuk van arra, hogy pert indítsanak annak bizonyítására, általános szerződési feltételeik megfelelnek a Kúria által lefektetett elveknek. Így a legkorábban novemberben juthatnak el odáig az ügyek, hogy abból pénzt lássanak a megkárosított ügyfelek.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

A pénteken elfogadott devizaadós-mentő törvény célja, hogy kárpótolja azokat, akitől a bankok egyoldalú szerződésmódosítással – jellemzően hasraütésszerű kamatemeléssel – vagy az árfolyamrés alkalmazásával megkárosítottak. A bankoknak 90 napjuk van kiszámolni, kinek mennyi pénz jár vissza, a konkrét forintosításról ősszel dönt az Országgyűlés. Az MNO összeszedte, ki számíthat kárpótlásra a jogtalanul felszámított banki költségek után.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.