Két részre szakadt Magyarország

Százszoros is lehet a különbség a lakásárakban, a bérek is jelentős eltérést mutatnak régiónként.

2014. 07. 18. 4:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Budapesten előfordulhat, hogy csupán egyetlen négyzetmétert vehetünk egymillió forintból, addig egy eldugott keleti faluban egy egész házat vásárolhatunk ebből az összegből. Az Otthon Centrum elemzése rámutatott: az ingatlanok árát nem meglepő módon az állapotuk mellett leginkább a földrajzi elhelyezkedés befolyásolja. Nem ritka, hogy egy fővárosi és egy vidéki lakás négyzetméterára közt százszoros különbség mutatkozik, sőt kétszázszoros is előfordul.

Az idei első félév adatai szerint a legolcsóbban és a legdrágábban eladott lakóingatlan között 117-szeres volt a különbség. A legolcsóbban, alig tízezer forintos négyzetméteráron egy Zala megyei, erősen felújítandó családi ház kelt el. A kétszobás, száz négyzetméteres házhoz egy közel kétezer négyzetméteres telket is kapott az új tulajdonos. Ezzel szemben egy új építésű társasházi lakásért a főváros második kerületében 74 millió forintot fizettek. Az 1,17 millió forint négyzetméterár rekordernek számít a hazai lakáspiacon. Ezért az árért egyébként egy négy éve épült, 63 négyzetméteres lakást kapott a tulajdonosa, amit egy 28 négyzetméteres erkély egészít ki.

A pálmát azonban mégsem ez a lakás, hanem a 170 millió forintért eladott XII. kerületi családi ház vitte el. Bár a 2000-ben épült, öt szinten és 592 négyzetméteren, kilenc szobával és egy kerti úszómedencével felszerelt ingatlan vételára rekordot döntött, az egy négyzetméterre vetített 287 ezer forintos ár néhol még átlagosnak is mondható Budapesten.

A kínálat még ennél is nagyobb különbségeket takar: a legolcsóbban árult vidéki házért nem kell messzire menni, egy ladánybenei tanyán lévő ingatlanért négyzetméterenként 9400 forintot kérnek a tulajdonosok. Ennek több mint kétszázszorosa a pesti Duna- parton kínált 143 négyzetméteres lakás. A dunai panorámás otthont négyzetméterenként kicsivel több mint kétmillió forintért kínálják.

Vidéki viszonylatban a legdrágább környék a Balaton déli partján található. Az idei első negyedévben Siófokon kelt el a legdrágábban egy egy plusz két fél szobás lakás, amelynek négyzetméterára meghaladta a félmillió forintot. De nem csak a Balatonnál, az olyan nagy munkaerő-piaci vonzerővel bíró városokban, mint például Győr vagy Kecskemét, az elmúlt években jelentősen emelkedtek a lakásárak. A kereslet pedig ma is rendkívüli, a nyugati határszélen, Győr mellett például Sopronban is nehéz megfelelő kiadó, vagy eladó lakást találni.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.