Kiskapu segíthet az orosz piacra

Kazahsztán a legnépszerűbb piacok között lehet a tiltólistára került uniós tagállamok exportőrei közt.

2014. 08. 27. 3:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kazahsztán lehet az egyik aduász az orosz embargóra adott válaszok közül az uniós országok körében, ugyanis vámunióban áll Oroszországgal, így egy hátsó, titkos kaput jelenthet az EU-ból exportált termékeknek – vélekedett a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ugyanakkor kérdéses, hogy az EU hogyan tolerálja mindezt. Felhívta a figyelmet, hogy az érintett uniós tagállamok többsége megpróbálja a feleslegessé vált árut minél előbb, új piacokon értékesíteni. Erre pedig a legtöbb államnak ugyanaz lesz a receptje.

– A legnépszerűbb vélhetőleg Közép-Ázsia, Törökország és az Arab-térség lehet, az áruk típusa azonban nagyban behatárolja a lehetőségeket – jegyezte meg. Meglátása szerint a kialakult helyzetben nehéz a vállalkozásoknak segítséget nyújtani, a kárenyhítés csak pillanatnyi megoldást jelent. A piacra jutás segítésében a kormány ugyan az elmúlt időszakban nagyon aktív volt, de ennek az intézkedésnek a hatásfoka meglehetősen korlátozott, s nem is biztos, hogy épp akkor hoz eredményt, amikor arra a legnagyobb szükség van. A harmadik lehetőség, hogy a kormány olyan gesztusokat tesz Oroszország irányába, ami „különleges bánásmódot” eredményezhet hazánkkal szemben, Parragh László szerint azonban ez egy nagyon ingoványos terület, a lehetőségeinket pedig már jórészt kimerítettük.

Az érintettség felmérésére a kamara összehívta a magyar–orosz tagozatát és a vállalkozóktól konkrét tapasztalatokat gyűjtenek.

– Egy cég, amely hirtelen elveszti a piacát, pillanatok alatt tönkre mehet. A gazdaság egészét nézve azonban nem ennyire rémes a helyzet – jelentette ki Parragh.

A teljes cikk a szerdai Magyar Nemzetben olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.