Moszkvában lobbizik a kormány

Az embargó miatt több, hazánkba tervezett orosz kereskedelmi beruházás is leállhat.

2014. 08. 29. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk az orosz mezőgazdasági miniszter segítségét kéri annak érdekében, hogy a Magnit Záhonyba tervezett logisztikai központja mielőbb megépülhessen – tudta meg lapunk Szijjártó Pétertől, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárától, a magyar–orosz kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztostól. Az egyik legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc vezetősége szerdán jelentette be, hogy egyelőre szünetelteti a magyarországi bázis létrehozását. Az államtitkár szerint a döntés az ukrajnai helyzet újabb kedvezőtlen hatása Magyarországra. – Az ilyen esetek is világosan rámutatnak arra, hogy hazánk elemi érdeke a konfliktus mielőbbi rendezése – jelentette ki Szijjártó Péter. A konfliktus a magyar–orosz gazdasági együttműködésre gyakorolt hatásainak áttekintése érdekében összehívták a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság társelnökeinek találkozóját, amelyre szeptember huszadika után, Moszkvában kerül sor.

– Csupán technikai döntés eredménye, hogy az orosz kiskereskedelmi üzletlánc elállt a magyarországi logisztikai központjának megépítésétől, amint az egyes élelmiszer-ipari termékek behozataláról szóló tilalmat feloldja Moszkva, újraindulhat a beruházás – nyilatkozta lapunknak Kiss Szilárd, a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztos. Elmondása szerint a döntés hátterében az áll, hogy az embargó miatt lényegesen kevesebb terméket szállítanak az orosz kereskedelmi óriás kamionjai Európából, a korábban megszokott 250 kamion helyett alig 100 fordul meg hetente.

A szakértő szerint a logisztikai központ mindenképpen megépül, erről tanúskodik az, hogy a szükséges földterületet és az első száz kamiont már megvette az orosz fél. A Magnit pénzügyi igazgatója 1rre.ru orosz ingatlanpiaci elemzésekkel foglalkozó hírportálnak is úgy nyilatkozott: amint kedvező változásokra kerül sor, a cég azonnal lép, hiszen a magyarországi központ megnyitásához minden készen áll.

Ugyanakkor nem a Magnit az egyetlen olyan orosz cég, amelyik hazánkban építené ki a logisztikai bázisát.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.