Nyolcszázmilliárd marad a családoknál

A gyereknevelés adóügyi támogatásában Romániát, Szlovákiát, Lengyelországot és Csehországot is megelőzi Magyarország.

Jakubász Tamás
2014. 09. 13. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam akkor cselekszik a leghelyesebben, ha olyan intézkedésekről határoz, amelyek egyszerre segítik az állások megőrzését, a gyermekek felnevelését és azt, hogy a fiatalok idehaza boldogulhassanak – mondta lapunknak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető szerint a személyi jövedelemadó 2011 óta élő rendelkezései megfelelnek a modern közteherviselés legfontosabb kívánalmainak, hiszen amellett, hogy méltányos feltételeket támasztanak, hozzájárulnak bizonyos társadalmi célok eléréséhez. Elsősorban is ahhoz, hogy a családok élete könnyebb legyen, a gyermeknevelés pedig ne jelentsen egyet az anyagi szűkölködéssel, az évtizedes nélkülözéssel.

– Az idén akár 230 milliárd forint is maradhat azoknál a családoknál, amelyekben a kiskorú gyermeket nevelő szülők legális keretek közt dolgoznak – mondta a miniszter, majd kitért rá, mire alapozza becslését. Az első hét hónap alatt ugyanis a kedvezmény nyomán összesen 114 milliárd forinthoz jutottak a szülők. – A részeredmény önmagában talán nem sokat mond, már csak azért sem, mert az adófizetők nemcsak év közben, de az adóbevallás elkészítésekor, a következő év elején is igényelhetik a gyermekkedvezmény miatt őket megillető summát – jegyezte meg Varga Mihály. – Az viszont beszédes – folytatta –, hogy az idei részösszeg pontosan 23,4 milliárddal magasabb, mint a múlt évi érték.

A számottevő emelkedésnek két oka van. Egyrészt az, hogy az adófizetők a tavalyinál nagyobb jövedelem után érvényesítettek kedvezményt. A növekedés érdemi része ugyanakkor abból adódik, hogy az idei esztendőben már nemcsak a fizetendő személyi jövedelemadóból, hanem az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is levonhatják az érintettek a kedvezmény összegét. Az új lehetőséggel eddig nagyjából kétszázezren éltek, tehát az érintett szülők húsz százalékánál még több pénz maradt. A pluszösszegek főként az alacsony keresetből élő többgyermekes családok lehetőségeit bővítik, s azokat hozzák kedvezőbb helyzetbe, akik egyedül nevelik a gyermekeiket. A lehetőség az egykeresős háztartásokat is további összegekhez juttathatja. Ma már jórészt azok is teljeskörűen igénybe vehetik a családi kedvezményt, akik korábban ezt nem tudták.

Az eddigi eredményekről szólva a miniszter azt mondta, hogy négy év alatt körülbelül 770 milliárd forintról mondhat le az állami költségvetés a családok javára. Az új személyijövedelemadó-rendszer ugyanis az első két évben egyaránt 180-180 milliárd forintot hagyott kedvezmény címén a családoknál, vagyis a költségvetés 2011-ben és 2012-ben összesen 360 milliárddal járult hozzá a gyermekek iskoláztatásához, gondozásához. Tavaly az adatok hasonlóan alakultak, az emelkedés egy-két milliárd forint volt. Ehhez adódik majd hozzá az idei nagyjából 230 milliárdos tétel.

Varga Mihály kitért arra is, hogy térségünk államai közül – adókedvezmény formájában – Magyarország támogatja a legnagyobb mértékben a családokat. Romániában például nincs a gyermekek nevelését segítő adólehetőség. A cseh szabályok gyermekenként havi mintegy 12,5 ezer forintos enyhítést adnak, a szlovák állam ennél kisebb tehercsökkentésre kínál módot. A magyarhoz hasonló szisztémát Lengyelország alkalmaz, de a családoknál ott kevesebb marad. – Az elmúlt években a gazdasági válság élesen világított rá arra a már korábban is nyilvánvaló összefüggésre, miszerint idővel komoly bajba kerülnek azok az államok, amelyek nem becsülik meg a legálisan munkát vállalókat, és nem fektetnek a jövőbe, nem áldoznak a gyermekek felnevelésére – fogalmazott a miniszter.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.