Pikniknek álcázott ellenőrzés

Lecsapott az adóhivatal, a revizorok egy étteremtől sem kaptak szabályos számlát.

2014. 09. 10. 3:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi negatív tapasztalatok miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) augusztus eleje óta koncentráltan – egy-egy helyszínre naponta akár többször is visszatérve – ellenőrzi a főváros belső kerületeiben működő vendéglátóhelyek nyugtaadási fegyelmét. A teljesebb kép érdekében azonban nemcsak a helyi fogyasztást, de az ételkiszállító szolgáltatásokat is vizsgálják.

Ezúttal városligeti pikniket tartottak a NAV ellenőrei, ahol végül meglepő fordulatot vett néhány VI. és VII. kerületi, ételkiszállítással foglalkozó vendéglátós napja – közölte tegnap a hivatal. A múlt hét végén a ligeti tónál tartott titkos akcióban az ételeket, italokat megrendelő társaság, miután kifizette az árut, igazolványukat felmutatva közölték a futárral, hogy a NAV munkatársaiként éppen próbavásárlást tartanak. A tapasztalatok ismét lesújtó képet mutattak: az éttermek közül egyetlen olyan sem akadt, amely szabályos pénztárgépi nyugtát mellékelt volna a csomaghoz, a fogyasztás árát csupán – a vásárlók megtévesztésére alkalmas, első ránézésre szabályos pénztárgépi nyugtának látszó – pincérblokkon tüntették fel. A futárok meglepődve, de együttműködve vették tudomásul az ellenőrzést, annak ellenére is, hogy többüknél kiderült, rendezetlen körülmények között foglalkoztatják őket. A bírságok összege éttermenként akár milliós nagyságrendű is lehet – derül ki a NAV tájékoztatásából.

Noha a nyári főszezon már véget ért, a turistaforgalom még mindig jelentős idehaza, éppen ezért az adóhatóság továbbra sem áll le az ellenőrzésekkel a bevételeltitkolásban egyik leginkább érintett területen. Ráadásul egyre változatosabb módszerekkel igyekeznek kiszűrni, az online pénztárgéprendszeren keresztül érkező adatok alapján hol fordulhat elő bevételeltitkolás. Egy lapunk által megkérdezett, neve elhallgatását kérő fővárosi vendéglős úgy fogalmazott: sokaknak nem tetszik, hogy rászállt az adóhivatal a szakmára, miközben az online kasszák bevezetése is jóval nagyobb rálátást eredményezett az üzletek forgalmára, mint korábban. Ezzel együtt időszerűnek tartja, hogy kiszűrik a jogsértő vállalkozásokat, ezzel ugyanis a piac is tisztulásnak indulhat.

Az idei nyáron többször razziáztak már a revizorok a fővárosi kocsmákban, vendéglátóhelyeken, valamint piaci és bolti kereskedőknél. Több olyan eset volt, amikor a nyugtaadás elmulasztása mellett feketefoglalkoztatásra is fény derült, illetve arra is akadt példa, hogy az ismételt ellenőrzés után az érintett vendéglátóhely végleg lehúzta a rolót. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az új pénztárgéprendszer legfeljebb csak rövid ideig játszható ki, vagyis a felelősségre vonást aligha lehet elkerülni, ha egy cég lebukik a helyszíni ellenőrzéskor. Az online begyűjtött adatok ráadásul évekre visszamenőleg is ellenőrizhetők lesznek, így az érintetteket később is bármikor elszámoltathatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.