Komoly gondok vannak a budapesti éjszakában

A NAV átfogó ellenőrzése során a vendéglátósok 65 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot.

BLM
2014. 08. 13. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölték: az elmúlt hétvégén egy időben 32 frekventált vendéglátóhelyet látogattak meg a revizorok a fővárosban. A péntekről szombatra virradó éjszakán 110 ellenőr szállta meg Budapest belső kerületeinek népszerű – köztük a legexkluzívabb – vendéglátóhelyeit, romkocsmáit. Néhány helyre háromszor is visszatértek, hogy „valós képet kapjanak a vállalkozás adózási fegyelméről” – tették hozzá.

A közlemény szerint az éjszaka előrehaladtával egyre gyakrabban nem adtak bizonylatot a vásárolt ételekről és még a legnevesebb helyek között is volt olyan, amelyik a második, harmadik ellenőrzésen is megbukott. Az egyik romkocsma a második elmarasztaló kimenetelű ellenőrzés után „lehúzta a rolót”.

Emellett több esetben feketefoglalkoztatással is találkoztak az ellenőrök: „volt olyan hely, ahol a kiszolgálást végző, megrakott tálcákkal szlalomozó pincér letagadta, hogy alkalmazott lenne, mondván, csak bejött az utcáról segíteni” – olvasható a NAV közleményében.

Külön érdekességként kiemelték, hogy az ellenőrzés estéjén a vizsgált vendéglátóhelyek online pénztárgépei az előző hét péntekjéhez képest mintegy 30 százalék bevételnövekedést regisztráltak. „A NAV visszatérően ellenőrzi a vállalkozásokat mindaddig, amíg az adózás tekintetében rend nem lesz a fővárosi vendéglátóhelyeken” – hangsúlyozták. Egyúttal emlékeztettek, hogy a hagyományos pénztárgépek – néhány kivétellel – augusztus 31. után nem üzemeltethetők, és azokat az online pénztárgépek beállításával egyidejűleg az eladótérből is el kell távolítani.

Ismert, július végén azt közölte a NAV, hogy az idén már több mint 25 ezer célzott ellenőrzést végzett az online pénztárgépekre vonatkozóan, az esetek 12 százalékában (háromezernél) talált valamilyen hiányosságot, és 260 millió forint bírságot szabott ki.

A revizorok (szintén július végén) öt nap alatt 400 dél-balatoni, illetve somogyi kereskedőnél, szolgáltatónál, vendéglősnél vizsgálták az online pénztárgépek szabályos működtetését, és az esetek ötödénél találtak szabálytalanságokat.

Volt olyan eset is, amikor egy csepeli kocsmában a tulajdonost is megkárosító alkalmazottakat buktattak le az ellenőrök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.