Devizaperek: újabb ítélet emelkedett jogerőre

Az állam visszavonta a fellebbezést a Széchenyi István Hitelszövetkezet ügyében hozott elsőfokú ítélet ellen.

KG
2014. 10. 02. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság első fokon elutasította a hitelintézet keresetét. Az ítélőtábla közölte: az alperes magyar állam képviselője szerdán benyújtott beadványában a fellebbezést visszavonta. Az ítélőtábla ezért a felperes hitelszövetkezetet tájékoztatta arról, hogy a csütörtöki tárgyaláson nem kell megjelennie.

A tárgyalóteremben ismertetett végzés szerint a Fővárosi Ítélőtábla az iratokat visszaküldi az első fokon eljáró bíróságnak. Az alperes jogi képviselője a részletek ismertetése nélkül újságíróknak elmondta: az ítélet indoklása miatt nyújtották be a fellebbezést.

Szeptember 3-án az elsőfokú tárgyaláson a törvényszék megállapította: a felperes hitelintézet általános szerződési feltételei egyedül a felmondhatóság törvényi elvének feleltek meg, a további hat kritériumnak nem, így azok tisztességtelenek és így érvénytelenek.

A bankok által indított devizahiteles-perek alapjául szolgáló, nyáron elfogadott devizahiteles-törvény szerint a fogyasztói hitelszerződések egyoldalú módosítása tisztességtelen és érvénytelen. Ezt az állítást a bankok megpróbálhatják megdönteni, ha a bíróság előtt bizonyítják, hogy szerződéseik megfelelnek az egyoldalú módosítások tisztességességével kapcsolatban támasztott feltételeknek. Ezeket a követelményeket a Kúria jogegységi határozata és a devizahiteles-törvény is tartalmazza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.