Exportképes tudást hoz magával a paksi beruházás

A beruházás az elkövetkező 25-30 évben is munkalehetőséget biztosít az abban résztvevőknek.

MD
2014. 10. 02. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó László a Fidesz paksi polgármesterjelöltjével, Kozmann Györggyel tartott közös vállalkozói fórumon emlékeztetett arra, hogy a kapacitásfenntartás 10-12 milliárd eurós beruházás lesz, aminek 40 százaléka, mintegy 3 milliárd euró érhető el a hazai kis- és középvállalkozások számára. A megrendelésekhez azonban komoly koordinációra van szükségük a vállalkozásoknak – mondta, hozzátéve, hogy jelenleg az atomerőműbe beszállító és szolgáltató vállalkozások száma 160; ennek azonban legalább a kétszeresére lesz szükség. „A lehetőség mindenki számára adott, már októberben megjelennek a technológia előkészítésével kapcsolatos pályázatok” – jelentette ki.

Mint mondta, a 3 milliárd euró nemcsak arra lesz jó, hogy megfelelő munkához jussanak a projektben résztvevő vállalkozások, hanem verseny- és exportképes tudást, tapasztalatot is jelent az, hogy világszínvonalú minőségi követelményeknek kell megfelelniük. A lehetőségeket a helyi kkv-k tudják a legjobban kihasználni – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy jelenleg világszerte 70 atomerőmű épül, és további 170 építését tervezik. Finnországban például a finn és orosz kormány megállapodása szerint a paksihoz hasonló erőművet építenek. Pakson is ugyanazoknak a sztenderdeknek kell megfelelni, mint Finnországban. Hozzátette: ha megalakul az új paksi önkormányzat, az érdeklődő kkv-k egy központi koordinációs irodán keresztül hamar megtudják, milyen feltételekkel lehet részt venni a projektben.

Egy felvetésre, miszerint ha a kkv-kat alvállalkozóként vonják be a beruházásba, az növeli a költségeket, azt mondta: nem szabad alábecsülni az integrátorok szerepét. Úgy vélte, nem baj, ha az integrátoroknak van kis mértékű árnövelő hatása, mert a kkv-k velük együtt tudják majd megtanulni, milyen követelményeknek kell megfelelni, és később 3-4 céggel összefogva, önállóan tudnak jelentkezni a feladatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.