Mi kell a további fejlődéshez?

Felsőoktatás, K+F, informatika – konferencia Balatonfüreden.

LR
2014. 11. 07. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minőségi felsőoktatás és kutatás-fejlesztés megteremtését nevezte a következő időszak legfontosabb feladatának Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Informatika a társadalomért című konferencia második napján, pénteken Balatonfüreden. Parragh László azt mondta, hogy Magyarország a felzárkózási folyamat során 2003 és 2013 között csupán 9 százalékkal tudta növelni a GDP-t, messze elmaradva a térség más országaitól. Hozzátette: a kívánt jövőkép eléréshez az oktatás és a kutatás-fejlesztés mellett nagy hangsúlyt kell helyezni a gazdaság fejlesztésére, az uniós források felhasználására, valamint ezen területek összehangolására is.

Parragh László szólt az informatika területén végbement fejlődésről kiemelve a 3D-s nyomtatás megjelenését. Az elnök beszélt a 2010-től megfigyelhető hazai szemléletváltásról is, arról, hogy az ország nyitott kelet felé, bejelentették az újraiparosítást, az uniós forrásokat új szemlélet szerint használja fel az ország, illetve párbeszéd kezdődött a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára az új felsőoktatási stratégiáról beszélt, elmondta, hogy ennek kiemelt területei a pedagógus-, orvos-, gazdasági-, agrár- valamint a műszaki, természettudományi és informatikusképzés. Hangsúlyozta, hogy 10 ezer informatikus hiányzik ma Magyarországon, kiemelve, hogy az informatikusképzésben változtatásokra van szükség, melynek eredményeként a hallgatók a megszerzett ismereteket megfelelően képesek alkalmazni is.

Laufer Tamás az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke kiemelte, hogy 2013 és 2018 között ötszörösére növekszik az internet adatforgalma. Az elnök beszélt a világhálóban rejlő lehetőségekről kiemelve a távmunka és a távtanulás területét, hozzátéve, hogy Amerikában a diákok 30 százaléka legalább egy tantárgyat távoktatásban sajátít el. Míg az Európai Unió 10,2 százalékos munkanélküliségi rátával küzd, addig az infokommunikációs szektorban kritikus munkaerőhiány van – fogalmazott Laufer Tamás hozzátéve, hogy „az internet élhetőbb világot ad, vele könnyebb és a jövőben is könnyebb lesz élni.” A konferencia szekcióülésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és további előadásokkal folytatódik kora délutánig, körül járva egyebek mellett az e-közigazgatás, az informatikai infrastruktúra fejlesztés és a kiberbiztonság kérdését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.