Az egész országot megvédenék a jégesőtől

Az elhárítórendszer kiépítésével jelentősen csökkenthető a gazdálkodók termelési kockázata.

MA
2014. 12. 10. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Font Sándor azt követően beszélt erről, hogy a bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg a jégkár-elhárítási módszerekről és azok alkalmazásáról. A jégverés okozta károk ellen a legolcsóbban a talajgenerátoros jégesőelhárítással lehet védekezni, míg a repülőgépes, illetve a rakétás megoldás drágább.

A testületi ülésen Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára és Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára egyetértett abban, hogy van lehetőség a jégverés elleni védekezés kiszélesítésére.

Erre a célra lehet beruházási forrásokat biztosítani, a finanszírozás és a rendszer működtetéseinek kérdéseit azonban tisztázni kell – fogalmazott Feldman Zsolt.

Magyarországon a rendszerváltás előtt már működött jégeső-kárelhárító rendszer, de a rendszerváltást követően ezt nem használták tovább.

Most három megyére – Tolnára, Somogyra és Baranyára – kiterjedő, a jégverés okozta károk megelőzését szolgáló rendszer működik. A talajgenerátoros jégeső-elhárítást (mely égetéssel juttat vegyi anyagot a légkörbe, csökkentve ezzel a jégszemcsék méretét) ebben az évben mintegy 150 millió forintból működtették, ezzel pedig a becslések szerint több mint 4 milliárd forintnyi kárt előztek meg a mezőgazdaságban, és szinte ugyanennyire tehető a be nem következett kár értéke a lakosság körében – tájékoztatta a képviselőket Huszár István, a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója. Hozzáfűzte: az általuk alkalmazott technológiával az országos rendszer 1,2 milliárd forintból kiépíthető lenne.

A rakétás jégeső-elhárítás lehetőségéről beszélt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke. Ezt a projektet az elképzelések szerint határon átnyúló uniós együttműködés keretében hoznák létre vajdasági közreműködéssel – ezért a bizottsági ülésen jelen volt Nagy Júlia, a szerb jégesőelhárító rendszer vezetője és Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke is, aki szorgalmazta az együttműködést.

A bizottság ezt megelőzően tájékoztatót hallgatott meg az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány tevékenységéről. Herczegh András ügyvezető igazgató elmondta: az elmúlt öt évben a mezőgazdasági hitelállomány az egyetlen, amely az összes ágazat közül emelkedett Magyarországon.

A növekedés mintegy 16 százalékos volt, amit a szakember jelentős eredményként értékelt. Hozzátette: a mezőgazdasági hitelállomány összege ez év szeptember 30-án mintegy 392 milliárd forintra rúgott. Az összes többi magyar gazdasági ág hitelezésében visszaesés következett be az elmúlt években 2009-hez képest. Így a mezőgazdasági hitelállomány a teljes vállalati hitelállományon belül 4-ről 6,5 százalékra emelkedett, ami jelentős fejlődés – értékelt az ügyvezető igazgató.

A testület egyhangúlag megválasztotta Örvendi Lászlót (volt fideszes országgyűlési képviselőt) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellenőrző bizottságának új tagjává az egyéni mezőgazdasági termelők képviseletére a lemondott Péter Mihály helyére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.