Juncker Oroszországra mutogat Déli Áramlat-ügyben

A labda az oroszok térfelén pattog. Mi készen állunk. Az előkészítő munka folyamatban van – szögezte le az EB elnöke.

MNO
2014. 12. 04. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincs semmi újdonság. A labda az oroszok térfelén pattog. Mi készen állunk. Az előkészítő munka folyamatban van” – szögezte le Juncker.

Az Európai Bizottságnak – a jelenlegi orosz–ukrán válság okozta politikai légkörtől eltekintve – az a kifogása a Déli Áramlattal szemben, hogy az európai jog szerint nem üzemeltetheti ugyanaz a vezetéket, mint akié a földgáz, mert akkor monopolhelyzetbe kerül, és verseny híján tetszése szerint alakíthatja az árakat. Oroszország szerint a Moszkvával kötött államközi szerződésekre az uniós jog nem érvényes, Brüsszel szerint viszont igen.

Vlagyimir Putyin a hét elején Törökországban jelentette be, hogy az uniós ellenvetések miatt letesz a vezeték megépítésének szándékáról.

A vezeték bulgáriai szakasza esetében Brüsszel gondokat talált a közbeszerzésnél, amelyek miatt kötelezettségszegési eljárást indított, Szófia pedig annak lezárultáig felfüggesztette a beruházást. „A nyitott jogi problémák megoldásán közösen dolgozik az Európai Bizottság és Bulgária. Ezek nem leküzdhetetlenek. Azt kell tennünk, ami Bulgária és Európa számára is a legjobb. Bojko és Jean-Claude majd együtt megoldja” – hangoztatta Juncker.

A bizottság elnöke úgy vélte, hogy az energia minden európait érintő kérdés. „Azt akarjuk, hogy az energia akadálytanul áramoljon Bulgáriába és egész Európába. Energiaügyekben nem engedünk semmilyen zsarolásnak. Bulgária nem egy kicsi ország, egész Európa áll mögötte” – hangsúlyozta Juncker.

A luxemburgi politikus arról is beszélt, hogy a bizottság által felvázolt 315 milliárd eurós beruházási tervben biztosítani fogják, hogy az energiaáramlást lehetővé tevő összekapcsolási pontok, az úgynevezett interkonnektorok kulcselemként szerepeljenek. Ennek szükségességét a magyar diplomácia is szorgalmazta az orosz bejelentést követően.

Bulgáriában egyeztetett csütörtökön Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke annak érdekében, hogy a délkelet-európai gázfolyosó kétoldalú összekapcsolások révén megvalósulhasson.

Mindkét ország fontosnak tartja, hogy a Görögországból Bulgárián és Románián át Magyarországra vezető gázfolyosónak a megvalósításában, az infrastrukturális beruházásban részt vegyen az Európai Unió, nyújtson hozzá megfelelő támogatást – mondta a bizottsági elnök az MTI-nek Szófiából telefonon nyilatkozva, miután tárgyalt hivatali partnerével, Gemma Grozdanovával, valamint Valentin Porjazov bolgár külügyminiszter-helyettessel.

„Fontosnak tartjuk, hogy közösen lépjünk fel egyrészt az európai uniós energiaunió megvalósulásáért, másrészt ennek részeként a délkeleti EU-tagállamok gázvezetékrendszereinek összekötéséért. A jelenlegi helyzetben Magyarországnak és Bulgáriának legfelső szintű egyeztetéseik révén összehangolt álláspontot kell képviselnie, különösen Brüsszelben” – tette hozzá.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy napirenden van-e a kétoldalú egyeztetés Romániával és Görögországgal is, Németh Zsolt úgy válaszolt: rendkívül fontos és sürgető, hogy Magyarország ezeket az egyeztetéseket az elkövetkezendő időszakban többi partnerével is lefolytassa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.