Pest megye az útdíj átgondolását kéri

Arra kérik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy gondolja át az érintett útszakaszok fizetőssé tételét.

RZ
2014. 12. 11. 21:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ambrus András a fideszes vezetésű megyei közgyűlés véleményét tolmácsolva egyebek mellett azt írta: az agglomerációban 2,5 millió ember él, ebből mintegy 800 ezren a főváros körüli településeken. A Pest megyében dolgozó emberek közül minden háromból kettő másik településre jár át munkába, az érintettek száma 309 ezer, közülük 198 ezren a főváros közvetlen közelében élnek és dolgoznak.

Utóbbiakhoz hozzáadva a Budapesten élő, de naponta más településre ingázó 79 ezer munkavállalót, jól érzékelhető, hogy a napi ingázás sokak számára létszükséglet – közölte a megyeháza sajtófőnöke. Hozzátette: a tervezett útdíj nemcsak a munkavállalókat, hanem azokat a családokat is sújtaná, akiknek a gyermekei más településen járnak iskolába, óvodába, esetleg sportolni.

Komoly nehézséget okozna továbbá, hogy néhány járásközpont, illetve a területi ellátást nyújtó egészségügyi intézmények csak az érintett autópályákon érhetők el – érvelt a közgyűlés nevében Ambrus András. A döntést alaposan át kell gondolni, méghozzá az érintett településekkel együtt, valamennyi közlekedési lehetőséget, fejlesztési tervet és ráfordítást egységben, összehangoltan megtervezve – tette hozzá.

„A fenti adatok alapján kérjük a minisztériumot, hogy alaposabban gondolják át a döntésüket” – tudatta a megyeháza hivatalának sajtófőnöke.

Korábban megírtuk, hogy portálunk információi szerint európai uniós kötelezettség áll az M0-s egyes szakaszainak fizetőssé tétele mögött, ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő is megerősítette. Az NFM szerda este erősítette meg az autópályadíj kiterjesztésének tervét az M0-s egyes szakaszaira. A javaslat ellen többen is tiltakoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.