Magyar kereskedőház nyílt Chilében

A chilei gazdasági együttműködésért globális verseny alakult ki.

HZS
2015. 03. 28. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar tárcavezető munkaebéden folytatott megbeszélést Heraldo Munoz külügyminiszterrel, és chilei üzletemberekkel is találkozott. Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy Chile a dél-amerikai regionális politika egyik legaktívabb szereplője, a kontinens egyik legnyitottabb, a világgazdaságba leginkább integrálódott országa, amely 60 állammal kötött szabadkereskedelmi megállapodást. Mint mondta, a chilei külpolitika fókuszában a külgazdaság áll. „A chilei gazdasági nyitottság, a regionális elkötelezettség és a magyar kormány déli nyitási stratégiája együttesen jó lehetőségeket biztosít arra, hogy a magyar gazdasági érdekeket érvényesítsük ebben az együttműködésben” – nyilatkozott a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a chilei gazdasági együttműködésért globális verseny alakult ki. Kitért rá, hogy Chile első számú kereskedelmi partnere Kína, a kelet-közép-európai térségből pedig Lengyelország ebben az országban hajtotta végre történetének legnagyobb színesfém-bányászati beruházását. A miniszter szerint ha Magyarország ebben a versenyben sikeres akar lenni, akkor időben kell újraépítenie jelenlétét. „Ennek megfelelően 2013-ban újranyitottuk a nagykövetségünket. Ennek már vannak pozitív eredményei, látszik, hogy a fizikai jelenlét fontos, hiszen a tavalyi év folyamán 62 százalékkal növeltük a magyar exportot, ami így majdnem elérte a 60 millió dollárt” – jelentette ki.

Mint elmondta, a most megnyitott kereskedőháznak az a célja, hogy sikerre segítse a magyar kis- és közepes vállalkozásokat a chilei piacon. Az Eximbank egy 299 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar és chilei cégek együttműködésének finanszírozására. Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy megkezdődtek a tárgyalások a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményről. A miniszter szerint a tárgyalások során beazonosították azokat a területeket, ahol a két ország a leginkább együtt tud működni. Ezek között említette az energetikai, az élelmiszer-ipari feldolgozó, az informatikai és a bányászati technológia szektort. Hozzátette, hogy Chilében, amely a világ vezető rézkitermelője és amely más jelentős ásványkincstartalékokkal is rendelkezik, kifejezetten érdeklődnek a modern magyar bányászati technológiák iránt.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja az Európai Unió és a Chile közötti társulási megállapodás mielőbbi megújítását. Elmondta, hogy 15 ösztöndíjas helyet ajánlott fel chilei diákoknak magyar egyetemeken. Heraldo Munoz a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért a Bernardo O’Higgins Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki Szijjártó Pétert. A magyar kereskedelmi képviselet megnyitóján beszédet mondott Alex Wetzig, a chilei külügyminisztérium nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős főigazgatójának kabinetfőnöke, az európai ügyek főosztályának vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.