Varga Mihály: Ez külön öröm

A nemzetgazdasági miniszter szerint a műszaki értelmiségnek kiemelt szerepe van és lesz a magyar gazdaság fejlődésében és előrejutásában.

MNO
2015. 03. 27. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter szerint Magyarországon megvan az a szellemi kapacitás, humán háttér, amely képessé teszi az országot arra, hogy – a világgazdaságban elfoglalt arányokhoz képest is – nagyobb részt vállaljon a kutatásfejlesztésben, innovációban és az eredmények gazdasági hasznosításában. A tárcavezető rámutatott: a kormány megalakulása óta támogatja azokat a célokat, hogy Magyarország fejlődő, a polgárainak megfelelő munka- és megélhetési lehetőséget kínáló állammá váljon. Ehhez arra van szükség, hogy reálisan felmérjék a lehetőségeket, tisztában legyenek az adottságokkal és képesek legyenek azokat maximálisan kihasználni.

Ezt növekvő és versenyképes gazdasággal tudják elérni – tette hozzá, megjegyezve: fontos, hogy a gazdaság legyen abban az állapotban, hogy a kutatási eredményeket hasznosítani tudják. Varga Mihály közölte: a rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók beszámoljanak tudományos diákköri eredményeikről, és ráirányítja a figyelmet a tudományos teljesítményben, az újat létrehozni képes alkotásban és a valós tudás megszerzésében rejtő értékekre. A nevezések nagy száma mutatja azt is, milyen fontos feladat a tehetséges hallgatók és mestereik támogatása. Kiemelte: a diákok máris győztesek, azok közé tartoznak, akik többet teljesítettek, megismerkedtek a tudomány világával, akikben él az elmélyült tudás megszerzésének igénye. Varga Mihály külön örömnek nevezte, hogy a legtöbb munka a műszaki tudományok szekciójába érkezett.

Jelezte, az a gazdaságpolitika, amelyet képviselnek, arra a hozzáadott értékre, „fejlesztési kincsre” épül, amit a hallgatók is folytatnak. A miniszter szerint arra is szükség van, hogy a találmányok ne vesszenek el a felejtés homályában; úgy fogalmazott: hiszi, hogy a jelenlévők olyan mesterek, akik átadják a tudást tanítványaiknak, és a későbbiekben a magukat most megmérető fiatal mérnökök, leendő műszaki fejlesztők is igazi mesterekké válnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.