Tizenötmilliárd köbméter földgázkészletet tártak fel

A földgázt tartalmazó homokréteg 3600 méter mélyen fekszik.

MTI
2015. 07. 20. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az újonnan feltárt lelőhely az Abu-Mádi nevű koncessziós terület nyugati részén, Alexandria kikötővárostól 120 kilométerre északkeletre található. A földgázt tartalmazó homokréteg 3600 méter mélyen fekszik. Egyiptom teljes földgázkészletét egy 2013 végén készített felmérés 1008 milliárd köbméterre teszi.

Az új lelőhely kitermelési jogának 75 százaléka az Eni helyi fiókvállalatáé, a maradék 25 százalék pedig az észak-afrikai országban tevékenykedő másik energiaóriás, a brit BP holdingtársaság tulajdonában van.

Sajtóértesülések szerint a most bejelentett fejlemény az Eni új működési stratégiájának gyümölcse, amelynek megfelelően a cég a már meglévő gázmezők közelében végzett kutatásokra összpontosít, növelve ezzel a sikeres feltárások lehetőségét. Ugyancsak előnyt jelent, hogy a közeli mezők működő infrastruktúrájára támaszkodva jelentősen lerövidül a kitermeléshez szükséges idő.

Az Eni helyi leányvállalatán keresztül több mint hatvan éve van jelen Egyiptomban és az ország egyik fő energiatermelőjének számít. Napi kapacitása eléri a 180 ezer hordó olajegyenértéket.

Az észak-afrikai országban uralkodó krónikus energiahiány sokat nőtt a 2011-es forradalmat követő kaotikus évek alatt, aminek következményeként állandóvá váltak a sokszor napi több órán át tartó áramkimaradások.

A hiány pótlását célzó intézkedések legnagyobb sajtóvisszhangot keltő lépése azon szándéknyilatkozatok márciusi aláírása volt, amelyek értelmében Izrael 1,2 milliárd dollár (342 milliárd forint) értékben fog földgázt szállítani Egyiptomnak a 2009-ben a tengerfenéken feltárt Tamar gázmezőről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.