Brüsszel a földpályázati rendszer után vizsgálódik

Több panaszos kereste meg az Európai Bizottságot.

MTI
2015. 08. 08. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap brüsszeli forrásaira hivatkozva azt írta, a vizsgálat csupán kezdeti szakaszában van, a bizottság még csak tájékozódik az ügyben, hivatalos eljárás egyelőre nincs látótávolságban. Értesüléseik szerint a brüsszeli szakemberekhez több megkeresés is érkezett a magyar állami földek bérbeadási gyakorlata miatt.

A bizottság a magyar földtörvénynek azt a passzusát vizsgálja, amely előírja, hogy az állami földek bérbeadását nyilvános pályázaton kell meghirdetni. A panaszosok szerint ugyanis ez sértheti azoknak az érdekeit, akik korábban előzetes megállapodást kötöttek. A brüsszeli testület arra is kíváncsi, hogy a külföldi agrárbefektetőkkel szembeni bánásmód, magában foglalva az állami földek bérbeadását célzó rendszert is, összeegyeztethető-e az európai uniós szerződésekkel, főleg a tőke szabad mozgását biztosító elvvel kapcsolatban.

Az EB egyelőre semmilyen hivatalos álláspontot nem közölt a földbérleti rendszerrel kapcsolatban. A Földművelésügyi Minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta a lap, hogy a bizottság részéről eddig nem érkezett hivatalos megkeresés az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.