2016-ra ismét „befektetésre ajánlott” lehet az ország

Londoni elemzők szerint Magyarország jövőre visszakerülhet a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriába.

MTI
2015. 09. 01. 20:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja kedden ismertetett átfogó őszi prognózisában közölte: reális lehetőségként számol azzal, hogy a három nagy hitelminősítő közül legalább kettő, a Standard & Poor\'s és a Moody\'s Investors Service az idei év végéig felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a magyar szuverén adósbesorolások kilátását. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a magyar államadós-osztályzatok ezután „akár néhány hónapon belül”, már 2016-ban visszakerülhetnek a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A ház csökkentette ugyan a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését a várttól valamivel elmaradó második negyedévi lendületre hivatkozva – az eddigi előrejelzésében szereplő 3,5 százalékos idei és 2,5 százalékos jövő évi magyar gazdasági növekedés helyett 2,9 százalékos, illetve 2,4 százalékos GDP-bővülést vár Magyarországon erre a két évre –, de a cég közgazdászai szerint az általuk eddig vártnál lassabb növekedés „sem igazán változtat az alapvető makrosztorin”.

A magyar gazdaságban folytatódik a belső kereslet élénkülése, a kamatok mélységi rekordokon járnak, a fogyasztókhoz pedig jelentős vagyonátcsoportosítás történt a bankoktól a devizaalapú hitelállomány átváltása nyomán. A lakossági fogyasztói szektor átlagos adósságszolgálati terhe jelenleg az elkölthető jövedelmi hányad 8 százaléka alatt van, ami több mint tíz éve a legalacsonyabb adósságszolgálati ráta ezen a mércén – hangsúlyozták a Morgan Stanley londoni elemzői.

A nemzetközi hitelminősítők már az idén is végrehajtottak pozitív lépéseket Magyarország esetében. A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést. A Fitch „BB plusz” hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody\'s és a Standard & Poor\'s hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású „BBB” sáv alsó szélétől. Ha a Fitch Ratings a pozitív kilátás megadása nyomán javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot is, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A Standard & Poor\'s március 20-án – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – egy fokozattal „BB plusz”-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását. A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig „BB” volt, két fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody\'s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor\'s márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre. A magyar szuverén adósosztályzat következő hitelminősítői felülvizsgálata is a Standard & Poor\'s részéről esedékes, szeptember 18-án.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.