60 milliárdot fordít hazánk az ökológiai gazdálkodásra

Minden eddiginél többet, a korábbi keret csaknem háromszorosát, mintegy hatvanmilliárd forintot fordíthat Magyarország az ökológiai gazdálkodás támogatására – írta a Magyar Idők hétfői számában.

MTI
2015. 09. 07. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárságának tájékoztatására hivatkozva azt írta, a gazdák jóval egyszerűbb feltételek mellett tudják igénybe venni a támogatást: a jövőben elegendő lesz az uniós ökológiai rendelet követelményeit betartaniuk. A támogatási összegek minden művelési ág esetében nőttek, a kertészetek egy hektárra jutó támogatása pedig akár másfélszeresére is emelkedhet.Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár közölte: a most induló költségvetési időszakban sokkal élesebben kettéválik az agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai gazdálkodás támogatása; míg az agrár-környezetgazdálkodás célja környezetkímélő gazdálkodási formák támogatása, az ökológiai gazdálkodás célja ennél jóval több, és így a vállalt kötelezettségek is jóval szigorúbbak.A biogazdák nem válogathatnak az előírások között, az uniós ökorendeletek valamennyi előírását be kell tartaniuk, hiszen a cél az, hogy Európában mindenütt azonos körülmények között termelt, különleges minőségű, ellenőrzött biotermék kerüljön a fogyasztó asztalára – közölte a helyettes államtitkár.Az újság emlékeztet rá: mindkét program 2016. január 1-jével indul, de a pályázati feltételeket már ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák, így lesz idő a felkészülésre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.