A Főgáz megvette a hazai GDF Suez földgázszolgáltatóját

A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően előreláthatólag még ősszel lezárulhat.

MTI
2015. 09. 04. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az adásvétel tárgya az egyetemes szolgáltató, ugyanakkor versenypiaci engedélyekkel is rendelkező GDF Suez Energia Magyarország Zrt. részvényeinek 99,93 százaléka. Ezzel minden, a társaság birtokában lévő know-how és vagyontárgy a Főgáz tulajdonába kerül, ideértve az engedélyesi tevékenység ellátásához szükséges kiszolgáló képességeket, a teljes körű hr-, infrastrukturális-, pénzügyi-, számlázási- és informatikai rendszerét. A Főgáz a tervek szerint részben saját, részben külső forrásokból finanszírozza a vásárlást, amelynek összege a pénzügyi záráskor válik véglegessé.

A közlemény idézi Németh Lászlónét, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárát, aki elmondta, hogy az akvizíció jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti közműszolgáltatás kiépítésének felgyorsításához, a stabil, kiszámítható szolgáltatói háttér erősítéséhez, a rezsicsökkentés tartóssá tételéhez. Az ENKSZ nem a profitérdekeket, hanem a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, úgy hogy a fogyasztók a váltás terheiből semmit se érezzenek – tette hozzá.

Laczó Sándor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója közölte: a társaság felkészült története legnagyobb akvizíciójára, a tulajdonosváltás a napi üzletmenetét nem befolyásolja, így a fogyasztók a szolgáltatás minőségében semmiféle változást nem érzékelnek majd. A vállalat megvásárlásával a Főgáz olyan szakmai tudás és technológiai infrastruktúra birtokába kerül, amely jelentősen megkönnyíti a további, mintegy 1,8 millió egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztó átvételét. A tranzakció ügyfél-közreműködést nem igényel – mondta.

Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a tranzakcióval már az egyetemes szolgáltatásban vételező földgázfogyasztók közel felének a nemzeti közműszolgáltató szavatolja a biztonságos és folyamatos földgázellátást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.