A G20-ak szerint a beruházásokat kell élénkíteni

A G20-ak pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői Ankarában tanácskoztak két napon át.

MTI
2015. 09. 06. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A G20-ak záróközleménye szerint „az egyik legfontosabb prioritás a beruházások élénkítése”. A szombaton befejeződött megbeszélés résztvevői elismerték, hogy valamennyi ország érdekelt a beruházások élénkítésében, azok nagysága azonban évről évre csökken. Angel Gurria, a Gazdaság Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára a tárgyalások idején rámutatott: az elmúlt években tett erőfeszítések ellenére csökkentek a hosszú távú beruházások. Rámutatott arra is, hogy ez olyan környezetben történik, amikor a globális pénzügyi rendszerben, a bankoknál és más pénzügyi intézményeknél komoly pénzbőség van, ezek a pénzek azonban mégsem alakulnak át beruházásokká. A közleményben szó volt a kis- és középvállalkozások élénkítésének a lehetőségéről is, a résztvevők szorgalmazták az ágazat pénzügyi támogatásának a könnyítését. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a G20-ak novemberi csúcstalálkozójára beruházási stratégiát dolgoznak ki. A pénzügyminiszterek és jegybanki elnökök „üdvözölték, hogy több országban élénkül a gazdasági aktivitás, ugyanakkor a globális gazdaságnövekedés nem felel meg elvárásaiknak. Olyan határozott lépéseket kell hozni, amelyekkel fenn lehet tartani a gazdaság bővülését. A monetáris politika önmagában nem képes a gazdaságot nagyobb növekedésre ösztökélni, gyorsabb gazdasági reformokra van szükség”. A közlemény a nemrég végrehajtott jüanleértékelés és a nemzetközi pénzpiacokon ezután kialakult bizonytalanság kacsán úgy fogalmazott, hogy „megállapodtak: a kiemelkedő monetáris és más politikai lépésekről az eddigieknél több információt adnak át. Ennek célja, hogy a minimálisra szorítsák a negatív hatásokat, mérsékeljék a bizonytalanságot és biztosítsák az átláthatóságot”. A közel két hét múlva esedékes amerikai Fed-kamatdöntésre a záróközlemény nem tért ki. A megbeszélések során a résztvevők ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot, hogy egy mostani kamatemelésnek kedvezőtlen globális hatásai lehetnek. Egyebek között Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője óvott attól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elhamarkodott lépést tegyen. Stanley Fischer, a Fed elnökhelyettese eközben nagyon diplomatikusan beszélt, szavaiból gyakorlatilag semmire sem lehetett következtetni, azt mondta, hogy „a Fed annak alapján dönt, amilyen információk, adatok beérkeznek hozzá”. A közlemény kitért még arra is, hogy „a terrorizmussal szembeni harc valamennyi ország számára kulcsfontosságú. Támogatjuk a terrorista szervezetek pénzügyi tevékenységéről szóló információcserét és aktíváik befagyasztását”. A globális GDP mintegy 85 százalékát előállító csoport tagjai: Argentína, Ausztrália, Brazília, Nagy-Britannia, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Törökország, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.