Amerikai ámen a Richter új gyógyszerére

Régóta ez az első hazai molekula, amely ilyen eredményt ért el.

Szabó Emese
2015. 09. 18. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az I. típusú bipoláris betegségben és skizofréniában szenvedő páciensek kezelésére alkalmas gyógyszerként törzskönyvezte a Richter Gedeon Gyógyszergyár kariprazin nevű molekuláját az amerikai gyógyszerhatóság (FDA). A szájon át szedhető gyógyszert naponta egyszer kell bevenni, biztonságosságát és hatásosságát több mint 2700 beteg részvételével történt klinikai fejlesztési program igazolta.Régen várt magyar sikerről van szó, lévén a kariprazin hosszú évek óta az első hazai fejlesztésű új gyógyszermolekula. Ráadásul az FDA tavaly összesen 41 új gyógyszerhatóanyagot engedélyezett, az elmúlt évtizedben pedig átlagosan évente huszonötöt – ezt már Csupor Dezső szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerész-tudományi Karának adjunktusa teszi hozzá a hírhez blogjának Facebook oldalán.Az I. típusú bipoláris betegség és a skizofrénia két olyan krónikus kórkép, amely gyakran munkaképtelenséghez vezet. Az előbbi esetén – amelyet mániás depressziónak is neveznek – a hangulat, az energia, az aktivitási szint és a mindennapi tevékenységek kivitelezési képessége kóros ingadozást mutat. A skizofrénia tünetei többfélék lehetnek: például hallucinációk, téveszmék, gondolkodási és mozgászavarok jelentkezése, az akaraterő hiánya és a visszahúzódás, a komplex gondolkodás, a koncentráció és az emlékezés zavara.A forgalomba hozatali engedély megadása a Richter kutatási tevékenységének jelentős eredménye – ezt Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója jelentette ki. Hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a piacon számos készítmény van már jelen ezen betegségek kezelésére, még mindig létezik kielégítetlen terápiás igény.Az FDA bejelentése a tőzsdére erősen rányomta a bélyegét, pénteken a Budapesti Értéktőzsdén mindenképpen a Richter vezetheti az emelkedést. Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője a távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy mindez egy hosszabb távú áremelkedés kezdete lehet. Ennek oka, hogy a gyógyszer kísérleti fázisban van, valamint Európában, Japánban és Kínában is megkérik majd a jóváhagyást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.