Bővülhetnek az iráni kapcsolataink

A legnagyobb változást a pénzügyi korlátozások feloldása jelentheti.

MTI
2015. 09. 03. 21:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaktárca közleménye szerint Varga Mihály hivatalában fogadta az iráni külügyminiszter-helyettest. A tárgyaláson a felek üdvözölték a július 14-én Bécsben megkötött nukleáris megállapodást, amely várhatóan az Iránt eddig érintő szankciós korlátozások ütemes lebontását eredményezi, és így új fejezet nyílhat a két ország kapcsolatában.A megbeszélésen szóba került több, folyamatban lévő egyezmény, így a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződés parafálása is. A magyar miniszter tájékoztatása szerint megkezdődött a magyar–iráni beruházásvédelmi egyezség, valamint a két ország kormányközi gazdasági együttműködési megállapodásának előkészítése is.A magyar gazdasági tárca vezetője a közlemény szerint annak a reményének is hangot adott, hogy a szankciók feloldását követően tovább bővülnek a két ország kapcsolatai. Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években a magyar gazdaság növekedési szerkezete stabillá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált. Tekintettel arra, hogy az európai minőségre váró iráni piac még elsősorban a nagy nyugat-európai gazdaságok termékeit ismeri, a megnyíló iráni piacon különös jelentőséget kap a magyar minőség, illetve termék- és szolgáltatáspaletta bemutatása. A legnagyobb változást ugyanakkor a pénzügyi korlátozások feloldása jelentheti. E nehezítő körülmény felszámolásával megnyílik az export lehetősége olyan magyar vállalkozások előtt, amelyek eddig kockáztatható tőke hiányában nem tudtak az iráni piacon megjelenni – írja közleményében a szaktárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.