Könnyítenek a lengyel frankhitelesek helyzetén

Az eredeti terveknél az adósok számára kedvezőbb változatban fogadták el a jogszabályt.

MTI
2015. 09. 04. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alsóházban, a szejmben az eredeti terveknél az adósok számára kedvezőbb változatban fogadták el a jogszabályt, a szenátus ehhez tért vissza. Az elfogadott jogszabály a több mint 550 ezer hitelt felvevő, mintegy 930 ezer lengyel frankhiteles körülbelül 20 százalékának helyzetén segít.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő adósok a frankhiteleket az átváltás napján érvényes árfolyamon váltsák át zlotyalapú hitelekre. Ezt követően kiszámítják, hogy mekkora lett volna a tartozás összege, ha a hitelt zlotyban vették volna fel, és ennek ötven – a szejm által megszavazott változat szerint kilencven – százalékát törlik.

A jogszabály hatályba lépését követő első évben az átváltásért azok folyamodhatnak, akiknek a hitelfedezet-aránya (loan to value, LtV) 120 százaléknál magasabb. A következő években ez az arány csökkenni fog, egészen a 80 százalékos LtV-ig.

A külföldi bankok – a Commerzbank, a General Electric és a Raiffeisen képviselői – augusztus végén az Ewa Kopacz kormányfőnek, Andrzej Duda államfőnek, valamint a szejm és a szenátus elnökeinek címzett levélben kilátásba helyezték, hogy jogi lépésekhez folyamodnak, amennyiben a lengyel szejm által elfogadott törvényváltozat hatályba lép.

A törvény alsóházi változatának elfogadását a lengyel jegybank is ellenezte, azzal érvelve, hogy a lengyeleknek nyújtott frankhitelek a magyarországiaktól eltérően nem veszélyeztetik a lengyel bankrendszer stabilitását, ezért nincs arra szükség, hogy törvény írja elő kedvezményes átváltásukat zlotyalapú hitelre.

A jegybank és a pénzügyminisztérium elemzései szerint a szejm által elfogadott változat mintegy 22 milliárd zlotyval (5,2 milliárd euróval) csökkentette volna a frankhiteleket nyújtó bankok nyereségét, és arra számítottak, hogy csökkenti a hitelkibocsátást és a bankoktól beszedett adót is. A jogszabályt még a lengyel elnöknek kell jóváhagynia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.