Nagy jelentőségű papírt írt alá a Gazprom

Aláírták az Északi Áramlat-2 projekt részvényesi megállapodását az érintett hat cég vezetői pénteken Vlagyivosztokban.

MTI
2015. 09. 04. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Északi-Áramlat mintegy 1200 kilométer hosszú, Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő földgázvezeték, amelynek két, egymással párhuzamosan futó ága a Balti-tenger alatt húzódik, Viborgból kiindulva a németországi Greifswaldig tart.Az orosz Gazprom gázipari vállalat, a holland-brit Shell, a német E.On és BASF–Wintershall, az osztrák OMV és a francia Engie (korábbi nevén GDF Suez) azt tervezi, hogy két új, a már meglévő vezetékekkel azonos, évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékpárral bővíti az Északi Áramlatot.A pénteken aláírt részvényesi megállapodás értelmében a hat érintett cég közös céget hoz létre New European Pipeline AG néven, amelynek feladata az új csővezetékek kiépítése lesz. A Gazprom 51 százalékos, az E.On, Shell, az OMV és BASF–Wintershall 10-10, az Engie pedig 9 százalékos részesedéssel bír az új projekttársaságban – tudatta a Gazprom.Európa gázszükségletének mintegy harmada származik Oroszországból. Az Európába irányuló orosz földgáznak körülbelül harmada Ukrajnán keresztül jut el a célországokba. Az orosz–ukrán konfliktus miatt Oroszország igyekszik kiváltani ezt az útvonalat új vezetékek megépítésével.A Gazprom becslései szerint az Északi Áramlat harmadik és negyedik ágának megépítése 11 milliárd dollárba kerülhet, a szállítás pedig 2019 végén kezdődhet el rajtuk.A Gazprom és az OMV vezetői pénteken aláírtak egy együttműködési megállapodást, amelynek alapján az osztrák cég eszközcserével venne részt oroszországi olaj- és gázmezők fejlesztésében. Emellett – piaci meglepetést keltve – a Gazprom megállapodott a BASF-fel, a világ legnagyobb vegyipari konszernjével is egy eszközcseréről. Ennek értelmében a német vállalat átadja gázkereskedelmi és tárolási eszközeit az orosz társaságnak, cserébe nagyobb részesedést kap szibériai gázmezőkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.