Perelnék a horvát államot az eurósítás miatt a bankok

Boris Lalovac pénzügyminiszter szerint a kormánynak jogában áll ily módon megvédeni állampolgárait.

MTI
2015. 09. 03. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Horvátországban működő legnagyobb külföldi bankok közös nyilatkozata szerint Horvátország azzal, hogy eurósítja a svájci frank alapú hiteleket, megszegi a befektetésekről szóló uniós törvényeket és bilaterális szerződéseket.Az Erste Group Bank AG, a UniCredit SpA, az OAO Sberbank, továbbá a Raiffeisen Bank International AG és a Hypo Group Alpe Adria AG bejelentette, perelni akarja a horvát államot, amennyiben az nem áll el a tervétől.Branko Grgic, a kormány alelnöke még a múlt héten kijelentette: szeptemberben törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek a svájci frank alapú hitelek euróra váltásáról. Emlékeztetett, hogy a pénzintézetek elegendő időt kaptak arra, hogy a hitelesekkel közösen megoldást találjanak a problémára. Mivel ez nem történt meg, a kormánynak politikai döntést kellett hoznia.Boris Lalovac pénzügyminiszter csütörtökön úgy reagált a bankok bejelentésére, hogy a horvát kormánynak joga van megvédeni állampolgárait attól a pénzügyi csődtől, amelyet a bankok okoztak.Amikor a horvát állampolgárok túlfizették hiteleiket, ugyanezek a pénzintézetek nem zúgolódtak – mondta, majd hozzátette: 2008 és 2014 között – amikor az ország súlyos gazdasági válságban szenvedett – 8 milliárd kuna (350 milliárd forint) vándorolt ki a horvát emberek zsebéből külföldre.A miniszter a múlt héten arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a svájci frank alapú hitelek euróra váltása az aktuális piaci árfolyamon történik, azzal a kamattal, amely a hitelfelvétel időpontjában volt érvényes. A hitelintézeteknek pedig három hónapjuk van arra, hogy átváltsák a kölcsönöket, a költségeket pedig saját maguknak kell állniuk, amit adókedvezmény formájában leírhatnak.A Horvát Nemzeti Bank (HNB) számításai szerint a svájci frank alapú hitelek eurósításával 6 milliárd kunát (261 milliárd forintot) veszíthetnek a pénzintézetek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.