Újabb rezsicsökkentés várható

Brüsszel: Van uniós támogatás a lakossági energetikai beruházásokra.

Illés József
2015. 10. 30. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak lehetséges, de kiemelten fontos uniós forrásokból támogatni az épületek energiahatékonysági felújítását, beleértve a lakossági állományt is. Nincs olyan uniós jogszabály, amely tiltaná, hogy vissza nem térítendő forrásokból támogassák a magyar otthonok rezsicsökkentő felújítását – ezt a választ küldte Walter Deffaa, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetője a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) kérdésére. A MEHI azt tudakolta a főigazgatótól, hogy kaphatnak-e uniós támogatásból pénzügyi segítséget a magyar családok otthonaik energiatakarékossági felújításához. A kormányzat ugyanis a napokban bejelentette, hogy a háztartások az Európai Unió (EU) tiltása miatt 2020-ig nem juthatnak hozzá ilyen kompenzációhoz, így csak állami intézmények kapnak pénzt a jövőben erre a célra.

Walter Deffaa főigazgató azonban írásbeli válaszában is egyértelművé tette: a Brüsszel által ez év februárjában elfogadott Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) tartalmazza és elkülöníti a lakossági szektor, valamint a középületek energiahatékonysági felújítására vonatkozó vissza nem térítendő beruházási támogatásokat. A kormány szakmai álláspontját is tükröző operatív program szerint a magyar lakások energiahatékonysági felújításához két forrásból jöhet a pénz: a Kehop finanszírozza a vissza nem térítendő részt, amelyet a Gazdasági és innovációs operatív program pénzügyi eszközei egészítenek ki visszatérítendő támogatások formájában.

Az operatív programok – Brüsszel által is – elfogadott tevékenységek és a magyar hatóságok felelnek a kitűzött célok szerinti végrehajtásért. Eltérni az operatív programokban meghatározott tevékenységektől és kitűzött feladatoktól csak egy hivatalos programmódosítás benyújtása és annak Brüsszel általi elbírálása és jóváhagyása után lehetséges, amely hosszú hónapokba telik.

– Érthetetlen és megdöbbentő, hogy a Miniszterelnökség miért akarja megfosztani a magyar otthonokat a rezsicsökkentő beruházások uniós támogatásától. Amikor nemcsak van erre a célra elkülönített vissza nem térítendő uniós forrás, hanem ennek más célra való felhasználása nem is lenne szabályos. A lakossági energiahatékonysági támogatási programok elindítása körüli késlekedés a magyar családokat hozza lehetetlen helyzetbe. Pedig a felújítási program beindítása lehetne a következő évek gazdasági növekedésének egyik motorja – mondta Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón megerősítette, a lakosság újabb rezsicsökkentésben részesül majd, s erről a november 4-i kormányülésre készül előterjesztés.

A rezsicsökkentés csak átmeneti megoldást jelenthet a magas energiaárak elleni fellépésre, és nem megoldja, hanem elmélyíti a problémákat – nyilatkozta lapunknak a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóközpont-vezetője. Felsmann Balázs szerint az energiaárak mérséklése nem ösztönzi a lakosságot az energiahatékonyság növelésre. Emellett igazságtalan, miután azok is kapnak árengedményt, akiknek nincs rá szükségük. Sőt mi több, a nagyobb mennyiségű energiát felhasználó – vagyis általában a módosabb – családok több kompenzációban részesülnek, mint a szegényebbek, akik valóban rászorulnának a segítségre. Ugyanakkor – tette hozzá a szakértő – az energiaköltségek mesterségesen alacsonyan tartása évről évre tízmilliárdokba kerül az adózóknak, s a kiadásokat jobbára nem azok fizetik, akik az árlefaragások előnyeit élvezik. Ezenfelül a rezsicsökkentés nem mérsékli, hanem növeli az energiaimport iránti szükségletet. Így nemzetgazdasági szinten sem kifizetődő.

– Ezzel szemben a lakások felújítása kiváló befektetés lenne mind egyéni, mind nemzetgazdasági szinten – állítja a szakértő. Számtalan tanulmány bizonyítja ugyanis, hogy Magyarországon a legnagyobb energiaspórolási lehetőséget a lerobbant műszaki állapotban lévő lakásállomány felújítása hordozza magában. A legtöbb családnak azonban nincs pénze ilyen beruházásokra, s kellő jövedelem hiányában még a kedvezményes kölcsönöket sem tudják igénybe venni. Ezért a lakosság nagy része csak a kormányzat által nyújtandó, vissza nem térítendő pénzügyi segítséggel tudná korszerűsíttetni az otthonát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.