Hitel a gumifeldolgozónak

Az egy hónapja alapított cég beruházása szinte azonnal hozzájutott a forráshoz.

Wiedemann Tamás
2015. 11. 26. 6:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a Csányi Sándor OTP-elnökhöz köthető Homatech Recycling Zrt. beruházásából közvetlenül nem kerül külföldre termék, ennek ellenére a magyar exportőrök számára finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltató állami Eximbank nyújt hitelt a cégnek az induláshoz. Az Eximbank eredeti küldetése, hogy „támogassa a hazai exportáló vállalkozásokat, elősegítve a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás növekedését és a magyar exportkapacitások bővülését”. A Homatech finanszírozási kérelme az Eximbank belföldi beruházási hitelkonstrukciójára irányult, amely nem az exporttermékre koncentrál, hanem a munkahelyteremtésre. És bár a hitelnyújtás csak akkor lehetséges, amennyiben a hitelfelvevő legalább két lezárt gazdasági évvel rendelkezik, ezt is felül lehet írni projekt jellegű ügyletek esetében. A Homatech ilyen jellegű kölcsönt igényelt, amire rekordgyorsaságú pozitív válasz érkezett a banktól, sőt az október közepén alapított cég beruházását a kormány máris nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníttatná. Ennek az az előnye, hogy a jogszabályban meghatározott engedélyezési határidők csökkennének, továbbá nem kell például a település építészeti-műszaki tervtanácsi véleménye, a településképi véleményezési eljárás is elmaradhat, sőt településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A cég lapunkat úgy tájékoztatta, hogy éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék gyakorlatilag károsanyag-kibocsátással nem járó, környezetbarát hasznosítására képes modern üzemet tervez. – A januárban induló, a tervek szerint 18 hónapig tartó kivitelezési időszakot követően 2017-ben indulhat el Százhalombattán az egyedülálló technológiára épülő mintaüzem – közölte a Homatech. Hozzátették, hogy az üzem a saját energiaellátását biztosító gáz mellett több forrást, így zöldáram termelésére is használható szénhidrogén-folyadékot, kokszot, valamint acélt állít majd elő további ipari felhasználásra. Az Index.hu lapunk keddi cikkét követően bemutatta a technológia gazdája, egy bizonyos DRON Industries nevű szlovák cég dunaszerdahelyi üzemét, ahol hegyekben állnak az autógumik. A település önkormányzata támogatja az ötven új munkahelyet hozó beruházást, pedig éppen azokban a városképi eljárásokban köti meg a kezét a kiemelt üggyé nyilvánítás, amelybe a település beleszólhatna. – A referencia- üzem mivolta miatt az idegenforgalom nőni fog, önkormányzatunk szállodával is rendelkezik, amely kihasználtsága ezzel is nő – közölte a százhalombattai helyhatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.