Lesz munkájuk a kéményseprőknek

Nyolcszáz órás képzést indít a jelentkezőknek a katasztrófavédelem.

Csécsi László
2015. 12. 21. 5:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozatlan idejű szerződést kínál a katasztrófavédelem azoknak a kéményseprőknek, akik a jelenlegi cégüktől hozzájuk igazolnak, ám nem kötelező elfogadniuk az ajánlatot, nem jár szankcióval, ha úgy döntenek, hogy maradnak az eredeti munkáltatójuknál – tudta meg a lapunk Vámos Csabától, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökétől. A munkáltató megváltozására azért kerülhet sor, mert egy nemrégiben elfogadott törvény szerint a szolgáltatást részben a katasztrófavédelem veszi át a kéményseprő-vállalatoktól jövő nyártól. Tehát a következő évtől vegyesen működik majd egymás mellett az állami és a vállalkozói szektor. Az önkormányzatok júliusig dönthetnek arról, hogy felmondják-e a meglévő szerződéseiket, és az állammal kötnek-e újat. A megyék egy része már eldöntötte, hogy az állami szolgáltatást kívánja igénybe venni. Legutóbb Veszprém megye vezetése döntött a katasztrófavédelem ajánlata mellett.

A szakszervezet december 17-én tárgyalt az Országos Katasztrófavédelmei Főigazgatóság vezetésével, és ott az az ígéret is elhangzott, hogy a katasztrófavédelemhez igazoló kéményseprők nem keresnek majd kevesebbet, mint jelenleg. Vámos Csaba szerint az is elhangzott, hogy a fizetések megállapítása során a budapesti béreket kell majd irányadónak venni. Sőt a kéményseprők valószínűleg többet kapnak majd, mint jelenleg, már csak abból kifolyólag is, hogy a katasztrófavédelem más alkalmazottainak járó kafetériában is részesülhetnek, ami a szakértők szerint vonzó lehet a számukra, mivel jelenleg semmi hasonló juttatást nem kapnak. Az ígéretek szerint a katasztrófavédelem minden hozzájuk jelentkező kéményseprőt továbbfoglalkoztat majd.

Ráadásul a határozatlan idejű szerződés és a kafetéria mellé rugalmas munkaidőt ígérnek a kéményseprőknek. Igaz, tette hozzá a szakszervezet elnöke, más munkarendben nem is tudnának dolgozni, mivel alkalmazkodniuk kell ügyfeleik időbeosztásához. Vámos Csaba a fentiek kapcsán lapunknak elmondta, a sajtó korábban arról cikkezett, hogy a katasztrófavédelemnek nincsenek megfelelő szakemberei a feladatok ellátásához, ami igaz is, de ezzel a katasztrófavédelem vezetői is tisztában vannak, ezért is ajánlanak szerződést a kéményseprőknek. Emellett tavasszal képzést is indítanak, ami a hírekkel ellentétben nem lesz rövidebb, mint a hagyományos kéményseprőképzések. Ez is 800 órás OKJ-s oktatás lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.